Wykonanie
Według mnie pieczona rolada z
boczku przewyższa smakiem
wędliny, które kupujemy w sklepie. Myślę, że warto poświęcić chwilę i samodzielnie upiec roladę. Z mojego przepisu mogą skorzystać osoby o niewielkim doświadczeniu kulinarnym, ponieważ nie wymaga wielkich umiejętności i czasu w przygotowaniu a sądzę, że każdy będzie zadowolony z efektu końcowego.Składniki:
1 kg
boczku surowego4 plastry
szynki1 pętek
kiełbasy np:
podwawelskiej1
papryka1
cebula200 g.
wędzonego boczkuPrzyprawy:
musztarda (ja użyłam delikatesową)
sólpapryka słodka3-4 ząbki
czosnkuświeże
zioła tymiankuWykonanie:Rozkroić
boczek na jeden duży płat.
Czosnek obrać. Przecisnąć przez praskę i wysmarować płat
boczku.Następnie rozsmarować
musztardę.Ułożyć na wysmarowanym
boczku plastry
szynki.Posypać pokrojoną drobno
papryką, posiekaną
cebulą i
tymiankiem oraz pokrojonym w kostkę
wędzonym boczkiem.Położyć pętek
kiełbasy i zwinąć w rulon.Można związać nicią. (Ja spięłam spinkami do rolad).Wierzch natrzeć
solą,
pieprzem,
papryką, posiekanym
tymiankiem.Ułożyć w foremce keksowej. Nakryć z wierzchu folią aluminiową by się zbyt szybko nie spiekł czy też nie wysuszył.W razie potrzeby w czasie pieczenia można podlać niewielką ilością
wody.Piec w piekarniku co najmniej godzinę w temp. ok. 200 st. C.Po
40-tu minutach pieczenia zdjąć folię po to by
boczek przyrumienił się po wierzchu.