Omlet to bardzo proste w wykonaniu danie. Z dodatkiem warzyw doskonały smaczny obiad czy kolacja. Postanowiłam, zrobić go na obiad kiedy w lodówce poza warzywami i jajkami niewiele więcej znalazłam.Składniki (na dwie porcje)2 marchewki1 pietruszkakawałek selera1 cebula1 łyżka koncentratu pomidorowego20 g potartego sera żółtego3 jajka3 łyżki maki pszennejtłuszcz do smażeniaPrzyprawy:Wykonanie:Farsz warzywny.Umytą marchewkę, pietruszkęseler zetrzeć na tarce.Cebulę posiekać.Na rozgrzaną patelnie z odrobiną tłuszczu (może być olej. Ja dałam łyżkę tłuszczu kokosowego) podsmażyć warzywa.Nie zdejmując z ognia dodać przecier pomidorowy.Wymieszać.Doprawić do smaku solą ,pieprzem, przyprawami (jakie kto lubi).Miękkie warzywa wyłożyć na osobny talerz.Ciasto na omlet.Oddzielić białka od żółtek.Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.Dodać mąkę i żółtka.Delikatnie wymieszać.Na tę samą patelnię na której smażyliśmy warzywa dać nieco tłuszczu.Połowę ciasta wylać na rozgrzany tłuszcz i usmażyć z jednej a następnie za pomocą łopatki przewrócić i usmażyć drugą stronę.Na każdym usmażonym omlecie wyłożyć warzywa.Złożyć na połowę.Po górze posypać potartym żółtym seremUwaga:Na jedno jajko używam jedna łyżkę mąki.Koszt niewielki. Jajka 1.20, plus maka, warzywa, przyprawy, tłuszcz do smażenia Może razem ok. 4 zł. na listopad 2015 r.