Skrzydełko z kurczaka na talerzu wygląda nader skromnie lecz gdy je nafaszerujemy prezentują się bogato i dostojnie. Z ziemniakami i warzywnym dodatkiem doskonałe jako danie główne. Tani i smaczny obiad. Polecam.Składniki:4 skrzydełka z kurczaka2 łyżki kaszy jęczmiennej2 łyżki soczewicy czerwone2 łyżki soczewicy zielonek2 łyżki kwaśnej śmietanyząbek czosnkucebulaplaster sera żółtegogrubszy plaster szynki-ok 50 g. szynki ( kiełbasy, lub boczku)1 łyżeczka masłaolej do smażeniaPrzyprawy: sól. pieprz,Wykonanie:Do garnka wsypać kaszę jęczmienną, soczewicę czerwoną i zieloną. Zalać wodą i gotować na małym ogniu do odparowania wody.Na patelni rozgrzać tłuszcz.Dodać posiekaną cebulę i zeszklić na złoty kolor.Plaster szynki i ser pokroić w cienkie paski.Szynkę, ser, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyrumienioną cebulę dodać do kaszy z soczewicą.Doprawić do smaku. Wymieszać i wypchać skrzydełka z których usunęliśmy kości.Odciąć końcówkę skrzydełka.Naciąć ostrym nożem skórę i mięso wokół kości.Wykręcić kość ze stawu i wyjąć ją. Z drugiego końca skrzydełka zrobić to samo.Ułożyć na tej samej patelni na której rumieniliśmy cebulę.Dodać masło. Podlać wodą i dusić.Kiedy skrzydełka będą przyrumienione i miękkie dodać 2 łyżki śmietany aby sos nabrał kwaskowatego smaku.Uwaga:Ja podałam z ziemniakami i korniszonami.Bez sosu mogą służyć jako samodzielna przystawka.