Wykonanie
Zamiast tradycyjnej
bułki tartej na panierkę proponuję wersję zdrowszą i smaczniejszą.Składniki:3 szt. plastry karczku1 łyżka gęstej
śmietany (można zastąpić
jogurtem)1
jajkoząbek
czosnku4 łyżki
wiórków kokosowych2 łyżki ziaren
sezamu1 łyżka
otrąb pszennychPrzyprawy:
sól
Każdy plaster karczku rozbić tłuczkiem do
mięsa.Posolić.Rozgnieść ząbek
czosnku i rozprowadzić na każdym kawałku
mięsa.Do głębokiego talerza wbić
jajko.Dodać łyżkę gęstej
śmietany.Dokładnie połączyć.W drugim talerzu wymieszać
wiórki kokosowe, ziarno
sezamu i
otręby pszenne.
Mięso zanurzyć w pierwszym talerzu z roztrzepanym
jajkiem ze
śmietaną a następnie w drugim talerzu z połączonymi suchymi składnikami.Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiany kolor.Po upieczeniu wyłożyć go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Nakryć głębokim talerzem do momentu aż upieczemy następny.