Wykonanie
Dynia -atrybut jesieni. Jest bogata w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Dlatego
dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie
traci cennych właściwości. Indeks glikemiczny
dynia ma wysoki (IG=75), dlatego nie jest wskazana dla diabetyków co nie znaczy ze jest zakazana.Składniki:1 duże
udko z kurczaka lub dwa mniejsze ( może być
wieprzowina lub każde inne
mięso)2 duże
ziemniaki500-600 g. dyni1
marchewka2 duże
winne jabłka1 duża łyżka kwaśnej
śmietanyPrzyprawy:
sól,
pieprz,
słodka papryka,
lubczyk,
majeranek,Wykonanie:Przyrumienić na patelni posypane
przyprawami i
solą udko z kurczaka. Gdy się przyrumieni dolać nieco
wody i dusić na małym ogniu.Kiedy
mięso będzie już miękkie dodać obrane ze skórki, pokrojone w kostkę
ziemniaki oraz potartą
marchewkę.Chwilę dusić i dodać obraną, pokrojoną w kostkę
dynię. Nadal dusić pod przykryciem.Jeśli
woda zbyt odparowała podlać
wodą.
Kiedy
ziemniaki będą już miękkie dodać pokrojone w kostkę
jabłka. (uprzednio usunęliśmy gniazda nasienne i obraliśmy ze skórki)
Chwilkę jeszcze wszystko podusić. Doprawić do smaku i dodać łyżkę kwaśnej
śmietany. Pomieszać i gorącą potrawkę podać na stół.Uwaga:Dla wegetarian wersja bez
mięsa.