Wykonanie
Gołąbki są czasochłonnym daniem lecz wartym zachodu. Oto mój przepis na tanie bezmięsne gołąbki z
sosem pomidorowym.Składniki:12 liści
kapusty białej2 szklanki suchego
ryżu1/2 kg
pieczarek1 strąk
papryki czerwonej1
cebula duża
olej do smażenia
Przyprawy:
sól,
pieprz czarny,
majeranek,
cebula.Wykonanie:Obrałam 12 liści z
kapusty białej i wrzuciłam do gotującej posolonej
wody.Odmierzyłam dwie szklanki
ryżu. Wypłukałam go.Wsypałam do garnka i zalałam 4 szklankami
wody. Dodałam nieco
soli. Przykryłam pokrywką i postawiłam na małym ogniu.Na patelnię wlałam nieco
oleju i postawiłam na ogniu.Obrałam
cebulę. Posiekałam i wrzuciłam na rozgrzany już tłuszcz.Umytą
paprykę pokroiłam w kostkę (uprzednio usunęłam gniazda nasienne). Dodałam do posiekanej
cebuli.Oczyszczone pokrojone
pieczarki dodałam do pozostałych składników.Co jakiś czas pomieszałam by
cebula i
pieczarki się przyrumieniły a
papryka zmiękła.Kiedy
ryż napęczniał i zmiękł wzięłam 2/3 części (1/3 część wykorzystałam do zagęszczenia
sosu pomidorowego) i dodałam do podsmażonych produktów. Dokładnie wszystko wymieszałam. Doprawiłam do smaku.
Rozłożyłam odsączone liście jeden obok drugiego. Z każdego wycięłam główny nerw i nałożyłam farszu. Założyłam boczne liście do środka i zwinęłam w rulon.
Ułożyłam ciasno na patelni dodałam odrobinę tłuszczu. Podlałam
wodą. Przykryłam pokrywką i postawiłam na ogniu.Dusiłam je ok 30 minut. Po tym czasie polałam je
sosem pomidorowym. Ponownie przykryłam pokrywka i dusiłam jeszcze ok 10 minut.
Sos pomidorowy3 łyżki
przecieru pomidorowegook 1.5 litra
wody1/3 części ugotowanego
ryżu który gotowałam do gołąbków
Przyprawy:
sól,
bazylia,
pieprzWykonanie: Do
wody włożyć
przecier pomidorowy, oraz ugotowany
ryż. Wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku
solą i
przyprawami.Taką papkę wylać na gołąbki i krótką chwilę gotować
.