Wykonanie
Rozgrzewająca zupa na jesienne chłody

Odmian dyni jest wiele, występują w różnych kształtach, kolorach, rozmiarach a nawet smakach. Przy eksperymentach kuchennych, w zależności od preferowanego charakteru finalnej potrawy, zawsze uda się dobrać odpowiedni rodzaj dyni, tak aby najlepiej odpowiadała przyrządzanemu daniu.Moją ulubioną odmianą dyni jest jej najbardziej tradycyjna i powszechna wersja:
dynia zwyczajna(Cucurbita pepo).
Dynia ta była uprawiana w naszych rodzimych ogródkach na długo zanim inne gatunki zawędrowały do naszych kuchni.Ma ona okrągły lub podłużny kształt, kolor skórki od zielonkawego do jasnożółtego lub
pomarańczowego, a miąższ żółty lub
pomarańczowy. Ten gatunek dyni może ważyć nawet do 45kg.Ponieważ jej miąższ nie jest tak słodki i aromatyczny jak u innych gatunków, najlepiej nadaje się na pikle, sosy typu chutney oraz do dań z dużą ilością przypraw i
imbiru. [źródło: Wszystko o dyni ]
Dynia zwyczajna wyjątkowo dobrze komponuje się w pikantnym, doprawianym dużą ilością przypraw, kremie.

Składniki dla 6-7 osób1
dynia wielkości 3 kg - nieobrana i niewydrążona3 szkl.
wody (750ml)½ szkl.
mleka (125ml)4 ząbki
czosnku1 kostka bulionowa – u mnie rosołowa2
listki laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego1 średnia
cebula1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
białego pieprzu - płaska1/3 łyżeczki
pieprzu Cayenne¼ łyżeczki
gałki muszkatołowej¼ łyżeczki mielonego
imbiru1 łyżeczka
soli – płaska2 łyżki
sosu sojowego3 łyżki
śmietany 18%2 łyżki
jogurtu naturalnego
Dynię umyć, oczyścić z pestek, obrać ze skóry i pokroić na nieduże kawałki.

Następnie włożyć do dużego garnka, zalać
wodą i
mlekiem, dodać obrane ząbki
czosnku - w całości, kostkę
bulionową,
listki laurowe i
ziele angielskie.Gotować ok. 30 min. po czym wyjąć listki i ziele, a wrzucić pokrojona w kostkę i podsmażoną na
oliwie cebulę,
słodką paprykę,
pieprz,
pieprz Cayenne i
sos sojowy. Zagotować.Jeśli
wody jest zbyt dużo, odcedzić trochę płynu do szklanki, aby w razie potrzeby dodać go później.

Całość zmiksować w garnku blenderem na jednolita masę. Dodać
śmietanę oraz
jogurt i jeszcze raz zagotować.Podawać w towarzystwie grzanek zapiekanych w piekarniku z
masłem i
czosnkiem granulowanym.



