Wykonanie
Składniki na blachę ciasta o wymiarach LxW 28x24cm4
jajka - całe2 szkl.
mąki pszennej (400g) - czubate3/4 szkl.
oleju (200ml)1 szkl. puree z surowej dyni - rozdrobnić blenderem na gładką masę i odsączyć z nadmiaru płynu1 mały
cukier wanilinowy (16g)1szkl.
cukru (250g)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
cynamonu1/3 łyżeczki
kardamonu1/3 łyżeczki
goździków - zmielonych2/3 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejSurową dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na puree. Odstawić na 30 minut aby
dynia puściła
soki i następnie odsączyć z nadmiaru płynu - przeciwdziała powstawaniu zakalca w cieście .W dużej misce zmiksować całe
jaja ze szczyptą
soli,
cukrem i
cukrem wanilinowym -
cukry dodawać stopniowo . Ubić na puszysta masę - j a miksuję dobre 10 minut aż będzie przypominać w konsystencji gęsty kogel-
mogel .Do oddzielnego naczynia przesiać przez sitko
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
przyprawami korzennymi - przesiewanie jest nie tylko po to, by usunąć ewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim, aby
mąkę napuszyć i wtłoczyć w nią więcej powietrza - ciasto będzie wtedy lżejsze, a przy miksowaniu uniknie się grudek.Do masy jajecznej dodać przesiane składniki oraz
olej i krótko zmiksować. Na końcu dołożyć puree z surowej dyni i zmiksować do połączenia z resztą masy.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, pomagając sobie łyżką.Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!Po ostygnięciu, wierzch polecam oblać domową
polewę czekoladową (sprawdzony przepis TU).