ßßß Cookit - przepis na Korzenne ciasto dyniowe

Korzenne ciasto dyniowe

nazwa

Wykonanie

Składniki na blachę ciasta o wymiarach LxW 28x24cm
4 jajka - całe
2 szkl. mąki pszennej (400g) - czubate
3/4 szkl. oleju (200ml)
1 szkl. puree z surowej dyni - rozdrobnić blenderem na gładką masę i odsączyć z nadmiaru płynu
1 mały cukier wanilinowy (16g)
1szkl.cukru (250g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
1/3 łyżeczki goździków - zmielonych
2/3 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Surową dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na puree. Odstawić na 30 minut aby dynia puściła soki i następnie odsączyć z nadmiaru płynu - przeciwdziała powstawaniu zakalca w cieście .
W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym - cukry dodawać stopniowo . Ubić na puszysta masę - j a miksuję dobre 10 minut aż będzie przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel .
Do oddzielnego naczynia przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami korzennymi - przesiewanie jest nie tylko po to, by usunąć ewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim, aby mąkę napuszyć i wtłoczyć w nią więcej powietrza - ciasto będzie wtedy lżejsze, a przy miksowaniu uniknie się grudek.
Do masy jajecznej dodać przesiane składniki oraz olej i krótko zmiksować. Na końcu dołożyć puree z surowej dyni i zmiksować do połączenia z resztą masy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, pomagając sobie łyżką.
Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!
Po ostygnięciu, wierzch polecam oblać domową polewę czekoladową (sprawdzony przepis TU).
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/10/korzenne-ciasto-dyniowe.html