ßßß Cookit - przepis na Madarynkowe ciasto bez mąki i cukru

Madarynkowe ciasto bez mąki i cukru

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu zobaczyłam ciasto mandarynkowe w którymś z przepisów Nigelli i postanowiłam: zrobię! Jej ciasto było z cukrem, a ja postanowiłam trochę poeksperymentować i cukru nie dodałam - za to dodałam miód. No dobrze - posypałam je na koniec cukrem pudrem, ale tego przecież nie musicie robić, prawda?
Ciasto jest mocno mandarynkowe, gorzkawe, z migdałowym posmakiem. Pyszne :)
Składniki:
6 mandarynek - najlepiej jakichś słodszych
~1/3 szklanki miodu
300 g mielonych migdałów
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mandarynki gotować około godziny. Nie obierać ich - włożyć do garnka ze skórką.
Po ugotowaniu mandarynki ostudzić i dokładnie zmiksować blenderem.
Całe ciasto można przygotować za pomocą robota kuchennego - ja po prostu wymieszałam wszystko trzepaczką.
Do rozdrobnionych mandarynek dodać migdały, miód, jajka i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Przelać do formy (u mnie była prostokątna o wymiarach 30x20 cm). Piec godzinę w temperaturze 180-190 stopni. po 30-40 minutach ciasto nakryć folią aluminiową, żeby się nie przypiekło za bardzo.
Smacznego :)
I oczywiście nadal gorąco zapraszam do polubienia Ewa Kuchennie na facebooku!
Źródło:http://ewakuchennie.blogspot.com/2014/02/madarynkowe-ciasto-bez-maki-i-cukru.html