ßßß Cookit - przepis na Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

nazwa

Wykonanie

Jeśli ktoś choć trochę obserwuje naszą scenę polityczną ten wie, że szczaw stał się swojego czasu tematem wyśmiewanym i jawił się w tych chichach jako element pożądania.
Lubicie szczaw?
Składniki:
wywar warzywny lub mięsny (tu był użyty wywar na żeberkach)
3-4 garście szczawiu
3-4 duże ziemniaki
2 łyżki masła
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
jajko ugotowane na twardo
Opcjonalnie: śmietana
Gotujemy wywar. I tu każdy może zrobić taki, jaki lubi. Ten do naszej szczawiowej robiony był na żeberkach.
Szczaw dokładnie opłukać i porwać na mniejsze kawałki usuwając twardsze ogonki. Na patelni stopić masło i przez chwilę podsmażyć na nim szczaw, który następnie wrzucić do wywaru razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami, liściem laurowym i zielem angielskim. Podgotować około 15 minut, do czasu aż ziemniaki zmiękną, doprawić do smaku i podawać. Warto dodać też wcześniej ugotowane jajko na twardo.
U nas do smaku były grzanki czosnkowe, ale jak ktoś woli - zabielona śmietaną zupa też jest bardzo dobra.
Uwaga: jeśli chcecie, żeby zupa miała intensywniejszy kolor i mocniejszy smak warto 1-2 garście szczawiu zmiksować w blenderze.
Smacznego :)
Źródło:http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/08/zupa-szczawiowa.html