Wykonanie
Ten deserek przyrządzałam już wielokrotnie i
mogę z czystym sumieniem napisać, że zawsze wychodzi pyszny, nie da się go zepsuć i nie potrzeba wiele czasu na jego zrobienie.Składa się on z
trzech różnych warstw. Pierwsza z nich to aksamitny
budyń cytrynowy z dodatkiem
ricotty, druga-
ricotta z
malinami, a trzecia- zmiksowane na gładki mus
truskawki i
maliny. Pomimo swojej prostoty deser wygląda bardzo apetycznie i ciężko jest przejść obok niego obojętnie.Składniki na 4 porcje:warstwa I:szklanka
mlekaczubata łyżeczka
mąki ziemniaczanejczubata łyżeczka cukru/
ksylitolusok z połówki
cytryny50g
ricottywarstwa II:200g
ricotty200g
malinwarstwa III:100g
truskawek100g
malin2 czubate łyżeczki cukru/
ksylitoluI warstwa:Do garnuszka wlewamy 3/4 szklanki
mleka, dodajemy
cukier i zagotowujemy. Do gotującego się
mleka dodajemy
mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/4 szklanki
mleka i energicznie mieszamy, aż do zgęstnienia budyniu. Po ugotowaniu dodajemy do niego
sok z cytryny i 50g
ricotty. Dokładnie mieszamy.
Budyń przekładamy do 4 pucharków lub szklanek.II warstwa:
Ricottę mieszamy z umytymi
malinami i kładziemy na zimny
budyń.III warstwa:
Truskawki,
maliny i
cukier dokładnie blendujemy i wlewamy na wierzch deseru. Ozdabiamy go
malinami i
borówkami.Deser schładzamy w lodówce przez około godzinę.Smacznego:)