Wykonanie
Mięso warto przyprawić wcześniej, np. rano przed wyjściem do pracy i odstawić do lodówki. Później tylko zawijamy i pieczemy. Można również przygotować w podobny sposób udka z kością, ale należy wtedy wydłużyć czas pieczenia.Składniki (3 porcje):- 6 niedużych udek bez kości- 6 plasterków
szynki szwarcwaldzkiej (lub innej tego typu)- 6 łyżeczek
masła- 3 łyżeczki
musztardy sarepskiej-
sól,
pieprz do smaku- opcjonalnie: świeże lub suszone
ziołaPrzygotowanie:1. Umyte i osuszone udka oprószamy z każdej strony
solą i
pieprzem. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.2. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Plasterki
szynki smarujemy z jednej strony
musztardą - po pół łyżeczki na każdy plasterek.3. Układamy udka na desce, na środku każdego kładziemy po łyżeczce
masła oraz ewentualnie gałązki świeżych
ziół lub odrobinę suszonych. Składamy udka na pół i zawijamy dookoła
szynką.4. Układamy na posmarowanej
olejem blaszce do pieczenia (łączeniem
szynki do dołu).5. Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 30 - 40 minut.
Proponuję podać z ziemniaczkami i pyszną surówką z
marchewki i
pora :)