ßßß Cookit - przepis na Udka bez kości pieczone w szynce szwarcwaldzkiej

Udka bez kości pieczone w szynce szwarcwaldzkiej

nazwa

Wykonanie

Mięso warto przyprawić wcześniej, np. rano przed wyjściem do pracy i odstawić do lodówki. Później tylko zawijamy i pieczemy. Można również przygotować w podobny sposób udka z kością, ale należy wtedy wydłużyć czas pieczenia.
Składniki (3 porcje):
- 6 niedużych udek bez kości
- 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (lub innej tego typu)
- 6 łyżeczek masła
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: świeże lub suszone zioła
Przygotowanie:
1. Umyte i osuszone udka oprószamy z każdej strony solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Plasterki szynki smarujemy z jednej strony musztardą - po pół łyżeczki na każdy plasterek.
3. Układamy udka na desce, na środku każdego kładziemy po łyżeczce masła oraz ewentualnie gałązki świeżych ziół lub odrobinę suszonych. Składamy udka na pół i zawijamy dookoła szynką.
4. Układamy na posmarowanej olejem blaszce do pieczenia (łączeniem szynki do dołu).
5. Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 30 - 40 minut.
Proponuję podać z ziemniaczkami i pyszną surówką z marchewki i pora :)
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2013/09/udka-bez-kosci-pieczone-w-szynce.html