Wykonanie

Może nie jest to dobry pomysł na panujące aktualnie upały, ale z drugiej strony samo przygotowanie takiego obiadku zajmuje chwilkę, a później można z kuchni wyjść i o nim zapomnieć ;)Przepis prosty i szybki, a udka będą pyszne i aromatyczne. Możecie nie wierzyć, ale
boczek pasuje do nich świetnie, tłuszcz, który się z niego wytapia dodaje smaku, a całość uzupełnia mocno aromatyczna
kiełbasa. Ważne, żeby była ona dobrej jakości - używamy jej bardzo mało, ale jeśli użyjemy zwykłej, np. śląskiej, nie uzyskamy pożądanego efektu :)Takie zwyczajne udka, ale trochę inne. Ważne jednak, żeby nie piec w ten sposób całych udek, a tylko tzw. "pałki". Zdążą się porządnie upiec w środku zanim z
boczku zrobi się skwarek ;)Podałam na gałązce
tymianku z młodymi
ziemniakami z
masłem i
koperkiem oraz szybką
sałatką :)Składniki:- 8 udek (a właściwie ich połówek)- 8 plasterków
wędzonego boczku-
kiełbasa jałowcowa (lub inna aromatyczna)- odrobina
oleju-
sól,
kolorowy pieprzPrzygotowanie:1. Udka myjemy, osuszamy. Posypujemy
solą i
kolorowym pieprzem, pod skórę wkładamy po 3 - 4 plasterki
kiełbasy, całość zawijamy plasterkiem
boczku. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Najlepiej przygotować
mięso rano, a upiec po południu.2. Blaszkę smarujemy odrobinę
olejem, układamy na niej udka. Normalnie piekąc udka kładę na wierzch plasterek zimnego
masła, ale tutaj nie jest to potrzebne - tłuszcz wytopi się z
boczku, a
mięso dzięki temu będzie aromatyczne.3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy ok. 40 - 45 minut. Udka są gotowe, gdy skórka jest naciągnięta, a
boczek chrupki ;)