Wykonanie
Serniki na zimno przez długi czas były moją zmorą :) Najprostszy na świecie, a jednak ciągle coś mi z nimi nie wychodziło... raz jakoś źle dodałam
żelatynę i wyszła lipa... za drugim razem wymyśliłam, że zrobię go w silikonowej foremce - to już było mistrzostwo świata :)
Ser pięknie stężał, wszystko super, dopóki nie wlałam
galaretki... część została na górze, a część rozepchała foremkę i spłynęła na dno i na boki. Może i smakował nieźle, ale nie wyglądał ciekawie :)W każdym razie upały przyszły, a ochota na taki sernik dopadła mnie znowu... nauczona doświadczeniami postanowiłam zrobić miniporcję ;) Jak coś znowu nie wyjdzie, to za dużo się nie zmarnuje... ale tym razem wszystko wyszło jak trzeba, a sernik był pyszny, kremowy i delikatny :) Użyłam naturalnego
twarogu delikatnego President, który kupiłam w Biedronce - chyba z założenia nie jest przeznaczony do deserów, ale pasował idealnie ;)Przygotowałam go w wyłożonym folią spożywczą (nie aluminiową!!), litrowym pudełku po lodach. Wychodzi sześć niedużych kawałków - idealna porcja dla 2 - 3 osób :) Oczywiście zawsze można podwoić ilość składników i przygotować w niedużej tortownicy...Składniki:- 350 g
kremowego twarożku- 175 ml
śmietanki 30%- kilka łyżeczek
cukru pudru (do smaku - u mnie 5 łyżeczek, ale każdy lubi inaczej ;))- 2 opakowania
galaretki (truskawkowej lub poziomkowej)- kilka
truskawekOpcjonalnie:- 500 g
truskawek do zmiksowania do sosu-
cukier puder do smakuPrzygotowanie:1. Najpierw rozpuszczamy
galaretki we wrzątku - w dwóch osobnych naczyniach. Jedną z nich rozpuszczamy w szklance
wody, a do rozpuszczenia drugiej potrzebujemy półtorej szklanki wrzątku (nie stosujemy się do instrukcji na opakowaniu!). Odstawiamy do wystygnięcia.2. Pudełko lub tortownicę (w przypadku podwójnej porcji składników!) wykładamy folią spożywczą. Jeśli tortownica jest naprawdę szczelna można ten krok pominąć. Pudełko jest szczelne, ale z folią bez problemu wyciągniemy z niego nasz serniczek.3. Kiedy
galaretki są już zupełnie chłodne, ubijamy
śmietankę na sztywno. Następnie miksujemy krótką chwilę
serek, dodajemy
cukier puder do smaku.
Ser powinien być delikatnie za mało słodki, ponieważ dodamy jeszcze
śmietankę i
galaretkę.4. Przekładamy
śmietankę do
sera, miksujemy na najmniejszych obrotach tylko, żeby się połączyły. Następnie porcjami, cały czas miksując, przelewamy wystudzoną
galaretkę - tą, którą rozpuściliśmy w jednej szklance
wody. Drugą zostawiamy w temperaturze pokojowej.5. Przelewamy masę
serową do pudełka i wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut, aż stężeje na tyle, żeby utrzymać
owoce.6. Kroimy
truskawki na połówki lub grube plasterki, układamy je na
masie serowej, dociskając delikatnie, żeby nie rozpłynęły się we wszystkie strony ;) Zalewamy drugą
galaretką (tą rozpuszczoną w 1,5 szklanki
wody). Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aż całkowicie stężeje.Podawałam z sosem
truskawkowym - dokładnie miksujemy 500 g
truskawek, dodajemy ewentualnie
cukier puder do smaku.Uwagi:- w przypadku podwójnej porcji wystarczą trzy
galaretki, a nie jak wynikałoby z przepisu cztery. Dwie
galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach
wody i dodajemy do
sera, a trzecią przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu :)
Zapraszam do udziału w akcji: