ßßß Cookit - przepis na Prosty sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Prosty sernik na zimno z truskawkami i galaretką

nazwa

Wykonanie

Serniki na zimno przez długi czas były moją zmorą :) Najprostszy na świecie, a jednak ciągle coś mi z nimi nie wychodziło... raz jakoś źle dodałam żelatynę i wyszła lipa... za drugim razem wymyśliłam, że zrobię go w silikonowej foremce - to już było mistrzostwo świata :) Ser pięknie stężał, wszystko super, dopóki nie wlałam galaretki... część została na górze, a część rozepchała foremkę i spłynęła na dno i na boki. Może i smakował nieźle, ale nie wyglądał ciekawie :)
W każdym razie upały przyszły, a ochota na taki sernik dopadła mnie znowu... nauczona doświadczeniami postanowiłam zrobić miniporcję ;) Jak coś znowu nie wyjdzie, to za dużo się nie zmarnuje... ale tym razem wszystko wyszło jak trzeba, a sernik był pyszny, kremowy i delikatny :) Użyłam naturalnego twarogu delikatnego President, który kupiłam w Biedronce - chyba z założenia nie jest przeznaczony do deserów, ale pasował idealnie ;)
Przygotowałam go w wyłożonym folią spożywczą (nie aluminiową!!), litrowym pudełku po lodach. Wychodzi sześć niedużych kawałków - idealna porcja dla 2 - 3 osób :) Oczywiście zawsze można podwoić ilość składników i przygotować w niedużej tortownicy...
Składniki:
- 350 g kremowego twarożku
- 175 ml śmietanki 30%
- kilka łyżeczek cukru pudru (do smaku - u mnie 5 łyżeczek, ale każdy lubi inaczej ;))
- 2 opakowania galaretki (truskawkowej lub poziomkowej)
- kilka truskawek
Opcjonalnie:
- 500 g truskawek do zmiksowania do sosu
- cukier puder do smaku
Przygotowanie:
1. Najpierw rozpuszczamy galaretki we wrzątku - w dwóch osobnych naczyniach. Jedną z nich rozpuszczamy w szklance wody, a do rozpuszczenia drugiej potrzebujemy półtorej szklanki wrzątku (nie stosujemy się do instrukcji na opakowaniu!). Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Pudełko lub tortownicę (w przypadku podwójnej porcji składników!) wykładamy folią spożywczą. Jeśli tortownica jest naprawdę szczelna można ten krok pominąć. Pudełko jest szczelne, ale z folią bez problemu wyciągniemy z niego nasz serniczek.
3. Kiedy galaretki są już zupełnie chłodne, ubijamy śmietankę na sztywno. Następnie miksujemy krótką chwilę serek, dodajemy cukier puder do smaku. Ser powinien być delikatnie za mało słodki, ponieważ dodamy jeszcze śmietankę i galaretkę.
4. Przekładamy śmietankę do sera, miksujemy na najmniejszych obrotach tylko, żeby się połączyły. Następnie porcjami, cały czas miksując, przelewamy wystudzoną galaretkę - tą, którą rozpuściliśmy w jednej szklance wody. Drugą zostawiamy w temperaturze pokojowej.
5. Przelewamy masę serową do pudełka i wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut, aż stężeje na tyle, żeby utrzymać owoce.
6. Kroimy truskawki na połówki lub grube plasterki, układamy je na masie serowej, dociskając delikatnie, żeby nie rozpłynęły się we wszystkie strony ;) Zalewamy drugą galaretką (tą rozpuszczoną w 1,5 szklanki wody). Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aż całkowicie stężeje.
Podawałam z sosem truskawkowym - dokładnie miksujemy 500 g truskawek, dodajemy ewentualnie cukier puder do smaku.
Uwagi:
- w przypadku podwójnej porcji wystarczą trzy galaretki, a nie jak wynikałoby z przepisu cztery. Dwie galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i dodajemy do sera, a trzecią przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu :)
Zapraszam do udziału w akcji:
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2013/06/prosty-sernik-na-zimno-z-truskawkami-i.html