Wykonanie
Na początek wybaczcie mi jakość zdjęć i plastikowe talerzyki, ale wczoraj kiedy jedliśmy nasz "obiad" było już ciemno, a ja myślałam raczej o zjedzeniu potrawy niż jej sfotografowaniu :)W ostatnią niedzielę miałam w planach ognisko, ale niestety musiałam je odwołać... po tym jak już zrobiłam wszystkie zakupy. Zostały mi tony
chleba i
kiełbasy :) A ileż można jeść
kiełbasy z grilla?? Mrożenie
kiełbasy na gorsze czasy też nie jest w moim stylu i stąd pomysł na zapiekankę. Jest prosta w wykonaniu, ale przygotowanie zajmuje dosyć dużo czasu.Podane składniki wystarczą na przygotowanie 1 porcji dla jednej osoby. Dla np.
trzech osób zawijamy w folię trzy oddzielne porcje. Każdy otwiera sobie swoją na swoim talerzyku :)Składniki:- 2
kiełbaski- 4 średniej wielkości
ziemniaki- 1 średniej wielkości
cebula-
sól,
pieprz (mogą być również inne
przyprawy)- czubata łyżeczka
masła-
żółty ser do posypania - idealny będzie starty, ale może być również w plasterkachPrzygotowanie:1.
Cebulę kroimy w grube półtalarki,
kiełbasę w plasterki.
Ziemniaki również kroimy w plasterki (około 0,5cm grubości).2. Całość mieszamy i porządnie solimy, dodajemy trochę
pieprzu i ewentualnie inne
przyprawy. Ja przygotowywałam zapiekankę po raz pierwszy i profilaktycznie tylko dobrze posoliłam, ale bardzo brakowało mi
pieprzu :)3. Układamy porcję na kawałku folii aluminiowej, kładziemy łyżeczkę
masła i zawijamy w powiedzmy
cukierka. Ponieważ moje porcje były dosyć duże i bałam się, że rozwalą się przy przewracaniu zawinęłam każdego "
cukierka" jeszcze trzy
razy w folię. Musi być porządnie zawinięte. Bardzo dobra do tego celu jest gruba folia do grilla.4. Kładziemy na dobrze rozpalonego grilla, lepszy będzie do tego celu brykiet, ale jeśli porządnie nasypiemy węgla również będzie ok. Całość musi grillować się około 45 - 60 minut (w zależności od wielkości i grubości
ziemniaków). "
Cukierki" trzeba co 15 minut obracać.5. Rozwijamy "
cukierki", przesypujemy całość na talerzyki i posypujemy obficie
żółtym serem lub układamy na wierzch jego plasterki.Jeśli szukasz pomysłu na zakończenie sezonu grillowego warto wypróbować taką zapiekankę :)
Ziemniaki z
masełkiem smakują świetnie. Na zdjęciach specjalnie nie widać
sera, bo miałam go mało. Warto dołożyć dużo
sera :) Jeśli chcesz, żeby porządnie się rozpuścił, możesz rozwinąć
cukierki, położyć
ser i wstawić jeszcze w otwartej folii na minutkę na grilla.Pycha!:) W przyszłym roku na pewno przyrządzę jeszcze raz i dorzucę parę pokrojonych ząbków
czosnku. I obiecuję, że zrobię ładniejsze zdjęcia ;)