ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki faszerowane

Ziemniaki faszerowane

nazwa

Wykonanie

Właściwie "z grilla" , to zbyt wielkie słowo.
Zapiekane na grillu - dużo lepsze.
Większą część dania przygotowujemy jednak w kuchni.
kilka średnich ziemniaków (u mnie na tę ilość farszu 6 sporych, po 2 "na głowę")
150g świeżych pieczarek
mieszcząca się w dłoni kostka wędzonego boczku
1 duża cebula
pieprz, sól
olej do smażenia
masło
folia aluminiowa
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
Kiedy ostygną obieramy je ze skórki i kroimy delikatnie na połowę i drążymy spore otworki.
Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i razem podsmażamy.
Na koniec dorzucamy starte na dużych oczkach pieczarki i od czasu do czasu mieszając razem zasmażamy.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Farsz nakładamy do ziemniaków, po czym każdy smarujemy odrobiną masła i zawijamy w folię aluminiową.
Zapiekamy na grillu do zrumienienia skórki, u mnie trwało to około kwadransa.
Jednak z fajniejszych, sycących przekąsek grillowych tego lata.
Źródło:http://bialaglowka.blogspot.com/2013/08/ziemniaki-faszerowane.html