Wykonanie
Właściwie "z grilla" , to zbyt wielkie słowo.Zapiekane na grillu - dużo lepsze.Większą część dania przygotowujemy jednak w kuchni.kilka średnich
ziemniaków (u mnie na tę ilość farszu 6 sporych, po 2 "na głowę")150g
świeżych pieczarekmieszcząca się w dłoni kostka
wędzonego boczku1 duża
cebulapieprz,
sólolej do smażenia
masłofolia aluminiowa
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.Kiedy ostygną obieramy je ze skórki i kroimy delikatnie na połowę i drążymy spore otworki.
Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju.Dorzucamy pokrojoną w kostkę
cebulę i razem podsmażamy.Na koniec dorzucamy starte na dużych oczkach
pieczarki i od czasu do czasu mieszając razem zasmażamy.Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.Farsz nakładamy do
ziemniaków, po czym każdy smarujemy odrobiną
masła i zawijamy w folię aluminiową.Zapiekamy na grillu do zrumienienia skórki, u mnie trwało to około kwadransa.Jednak z fajniejszych, sycących przekąsek grillowych tego lata.