Wykonanie
Tort piernikowy to wersja zimowo-świąteczna. Trzy blaty korzennego
biszkoptu przełożone powidłami śliwkowymi i masą
kokosową. Ciasto polane ciemną
czekoladą i ozdobione białymi choinkami i gwiazdkami. Idealny przepis na święta Bożego Narodzenia ale nie tylko, spokojnie poleży kilka dni. Ten pyszny tort polecę każdemu kto będzie szukał przepisu na rewelacyjne ciasto.
SKŁADNIKI NA KORZENNY
BISZKOPT :5
jajek1 szklanka
cukru3 łyżki
kakao2 łyżeczki
przyprawy do piernika2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej5 łyżek
olejuBiałka ubijamy mikserem, z
cukrem na puch, następnie dodajemy
żółtka i
olej. Dalej ubijając wsypujemy wymieszane
mąki z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 * C, przez około 35 minut.
Biszkopt studzimy i przecinamy na trzy blaty.MASA KOKOSOWA :3 szklanki
mleka3 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej200 g wiórek
kokosowych1,5 szklanki
cukru pudru200 g
masła100 ml
spirytusuMąkę ziemniaczaną i pszenną oraz
wiórki kokosowe mieszamy w miseczce ze szklanką
mleka. W garnku zagotowujemy dwie szklanki
mleka, wlewamy masę
kokosową na gorące
mleko i energicznie mieszamy aż powstanie gęsty
budyń. Przekładamy masę na talerze, studzimy.
Masło ucieramy mikserem z
cukrem pudrem na puch, dalej ucierając dodajemy partiami masę
kokosową aż składniki się połączą, wlewamy
spirytus i chwilkę mieszamy. Gotową masę przekładamy do lodówki.SKŁADNIKI PONCZU :1 szklanka słodkiej, ostudzonej
herbaty1 łyżeczka
soku z cytryny100 ml orzechówkiSkładniki ponczu mieszamy.POLEWA :200 g
czekolady deserowej + 50 ml
śmietany 30%100 g
czekolady białej + 30 ml
śmietany 30%dowolne dekoracje,
pisaki lukrowe, koraliki,
cukier puderDODATKOWO :1 słoik
powideł śliwkowychPRZYGOTOWANIE :Pierwszy blat ciasta układamy w tortownicy, lekko ponczujemy. Wykładamy część powideł i masę
kokosową, nakrywamy drugim blatem ciasta który również nasączamy, smarujemy powidłami i masą. Ostatni blat ciasta lekko dociskamy, aby nadać ładny kształt
tortu, ponownie nasączamy, smarujemy pozostałymi powidłami i resztą masy, wyrównując wierzch ciasta. Odkładamy tort do lodówki na 2-3 godziny.Ciemną
czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy ze
śmietaną w mikrofalówce, polewamy nią ciasto i szybko rozsmarowujemy polewę aby nam nie zastygła.
Białą czekoladę, łamiemy, również rozpuszczamy w mikrofalówce ze
śmietaną i rozsmarowujemy na foli aluminiowej, przekładamy do lodówki. Po zastygnięciu wycinamy z niej choinki, gwiazdki i ozdabiamy nimi ciasto. Tort piernikowy posypujemy
cukrem pudrem, przechowujemy w lodówce. Ciasto kroimy ciepłym nożem i podajemy. Smacznego.