Wykonanie
Warzywny koktajl dodaje energii, jest zdrowy i ma dużą dawkę witamin, składników mineralnych i całkiem sporo błonnika. Czerwony
burak ma duże walory zdrowotne, picie tego soku jest wskazane dla wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i przeciwrakowe.Natomiast sok z
kapusty, leczy układ pokarmowy, goi rany przy owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy, chorobach układu oddechowego, zapaleniach pęcherza żółciowego, cukrzycy, niestrawności itp. Wzbogaciłam go o sok z
marchewki i odrobiny
jabłka. Sam koktajl jest bardzo mocny w smaku, polecam wymieszać z
wodą w proporcji 1:1
SKŁADNIKI :1/2 kg
buraczków czerwonych1/2 główki
kapusty5 większych
marchewek2
jabłkakawałek
seleraPRZYGOTOWANIE :
Buraczki i
marchew dokładnie szorujemy, lub bardzo cienko obieramy. Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez sokowirówkę.Sok nalewamy do szklanek i podajemy. Nadmiar przechowujemy w lodówce i spożywamy w ciągu dwóch dni.Bardzo dobrym pomysłem jest też picie świeżego soku z
buraka.
Burak zawiera sporo żelaza i antyoksydantów-betainę.