ßßß Cookit - przepis na CIASTKA FRANCUSKIE Z FIGĄ, GRUSZKĄ I TWAROŻKIEM

CIASTKA FRANCUSKIE Z FIGĄ, GRUSZKĄ I TWAROŻKIEM

nazwa

Wykonanie

Kiedy nie mam pomysłu na słodką przekąskę sięgam po ciasto francuskie ze względu na jego szybkie przygotowanie. Jesienią lubię połączenie gruszek, fig z twarogiem i orzechami. Myślę że każdy farsz do tego ciasta pasuje ale w takim połączeniu wychodzą pyszne.
SKŁADNIKI :
1 płat ciasta francuskiego
200 g twarogu
1 jajko
1 łyżka cukru
2 gruszki
2 figi
3 łyżki orzechów ziemnych bez soli + 2 łyżki cukru
Zimne ciasto rozwijamy, tniemy na prostokąty ( u mnie 8 kawałków ).
Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukier i jajko, wyrabiamy masę.
Gruszki i figi kroimy na kawałki.
Na patelni ogrzewamy cukier z orzechami aż się rozpuści.
Na kawałki ciasta nakładamy po łyżce twarogu, równo go rozsmarowując, następnie układamy owoce i orzechy.
Ciastka można posmarować rozmąconym jajkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 *C, przez około 10-15 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/10/ciastka-francuskie-z-figa-gruszka-i.html