Kiedy nie mam pomysłu na słodką przekąskę sięgam po ciasto francuskie ze względu na jego szybkie przygotowanie. Jesienią lubię połączenie gruszek, fig z twarogiem i orzechami. Myślę że każdy farsz do tego ciasta pasuje ale w takim połączeniu wychodzą pyszne.SKŁADNIKI :1 płat ciasta francuskiego200 g twarogu1 jajko1 łyżka cukru2 gruszki2 figi3 łyżki orzechów ziemnych bez soli + 2 łyżki cukruZimne ciasto rozwijamy, tniemy na prostokąty ( u mnie 8 kawałków ).Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukier i jajko, wyrabiamy masę.Gruszki i figi kroimy na kawałki.Na patelni ogrzewamy cukier z orzechami aż się rozpuści.Na kawałki ciasta nakładamy po łyżce twarogu, równo go rozsmarowując, następnie układamy owoce i orzechy.Ciastka można posmarować rozmąconym jajkiem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 *C, przez około 10-15 minut.Podajemy posypane cukrem pudrem.Smacznego.