ßßß Cookit - przepis na BABKA DYNIOWO - SZPINAKOWA

BABKA DYNIOWO - SZPINAKOWA

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na babkę dyniowo - szpinakową, bardzo smaczną. Lekko słodkawa, krucha i bardzo efektowna.
SKŁADNIKI :
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g margaryny, rozpuszczonej i ostudzonej
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 duża łyżka proszku do pieczenia
3 duże łyżki musu z dyni
2 łyżki musu ze szpinaku
PRZYGOTOWANIE :
Jajka ubijamy mikserem na puch. Następnie dalej ubijając wsypujemy cukry. Po chwili, wlewamy cienkim strumieniem margarynę. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek mieszamy w dużym pojemniku, wsypujemy je do ciasta. Mieszamy aż składniki babki się połączą i dzielimy ciasto na dwie połówki. Ja zrobiłam jedną większą a drugą mniejszą. Do większej porcji ciasta dodajemy mus z dyni i dokładnie mieszamy. Do drugiej porcji ciasta dodajemy mielony szpinak i również dokładnie mieszamy.
Do wysmarowanej masłem i wysypanej formy na babkę lub formy keksowej wylewamy partiami ciasta. Raz jasne a raz ciemne. Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C. około 1 godziny.
Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzone polewamy polewą. Smacznego.
Polewa; dowolna- lukrowa, czekoladowa lub orzechowa
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/09/babka-dyniowo-szpinakowa.html