Wykonanie
To już ostatni moment na zebranie kwiatów czarnego bzu, musiałam wprawdzie go szukać daleko od miasta, ale udało się. Często sięgam po niego zimą ale również latem.
Syrop jest świetny jako dodatek do lemoniady, koktajli,
drinków oraz
herbaty. Zachęcam do zrobienia tego
syropu.
SKŁADNIKI :30 - 40 szt baldachów z czarnego bzu, bez liścisok z 1-3
cytryn1 kg
cukru1 litr
wodyPRZYGOTOWANIE :Kwiaty rozkładamy na papierze
śniadaniowym lub ściereczkach, na 1-2 godziny aby pozbyć się robaczków. Po tym czasie odcinamy gałązki i przekładamy kwiatki do garnka. Do kwiatków wyciskamy
sok z cytryn, następnie zagotowujemy
wodę z
cukrem, mieszamy aż
cukier się rozpuści i zalewamy kwiaty.Garnek przykrywamy pokrywką, odkładamy na 3-4 dni w ciemne miejsce.
Syrop przecedzamy przez gazę, wyciskamy również kwiaty, następnie
napój zagotowujemy i gorący przelewamy do słoiczków lub buteleczek, zakręcamy i odwracamy słoiczki do góry dnem aż ostygną.
Syrop przechowujemy w chłodnym miejscu kilka miesięcy. Używamy w razie potrzeby, zalecany również w czasie przeziębień.