Wykonanie
Mąka kasztanowa jest ogólnie mało znana, jednak w diecie bezglutenowej niezastąpiona. Przygotować można z niej placki, naleśniki,
makaron itp. w smaku słodka i lekko orzechowa a nabyć ją można w sklepie z ekologiczną i zdrową żywnością sklepsmakosz.pl . Naleśniki z
owocami i
twarożkiem są idealne na śniadanie lub podwieczorek.
SKŁADNIKI : na ciasto250 g
mąki kasztanowej200 ml chudego
mleka1
jajkoszczypta
proszku do pieczenia200 g półtłustego
twarogu2 łyżki
cukru1 łyżka
śmietany100 g
truskawek + 1
banan i
kiwisos
czekoladowy i karmelowy do polanialistki
mięty do dekoracjiPRZYGOTOWANIE :Z
mąki,
mleka, proszku i
jajka wyrabiamy niezbyt gęste ciasto. Smażymy małe naleśniki na małej ilości tłuszczu.W miseczce mieszamy
twaróg,
cukier i
śmietanę, dokładnie mieszamy farsz.Na każdy naleśnik kładziemy po łyżce
twarożku, na to pokrojone
truskawki. Robimy małe sakiewki, spinając je u góry wykałaczką.Pozostałe
owoce kroimy na kawałki i nabijamy na patyki od szaszłyków.Na talerz układamy naleśniki, polewamy sosem
czekoladowym i karmelowym, podajemy z szaszłykami owocowymi. Naleśniki są słodziutkie, pyszne i pachnące. Smacznego :)