Wykonanie
Dzisiaj pomysł na
czekoladowe jajeczka, przygotowane w domu a nadziewane masą
chałwową. Pyszne, delikatne idealne na Wielkanoc.
SKŁADNIKI :150 g
mlecznej czekolady50 g
białej czekolady1 łyżka
mleka100 g
chałwy waniliowejforemki o kształcie
jajekPRZYGOTOWANIE :
Mleczną czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy ją do szklanej miski i ogrzewamy na parze ( miskę kładziemy na garnek z gotującą się
wodą ) aż
czekolada się rozpuści.Płynną masę nakładamy do foremek, ( ja użyłam po pralinkach ) równo ją rozsmarowując, foremki przekładamy do lodówki aż
czekolada zastygnie.W drugiej miseczce rozpuszczamy również na parze
białą czekoladę z łyżką
mleka i pokruszoną
chałwą. Kiedy masa jest już płynna nalewamy ją, po łyżeczce do
czekoladowych foremek. Ponownie chłodzimy w lodówce.Zastygnięte połówki
jajek wykładamy z foremek, równo je ze sobą sklejamy tak aby powstało
jajko. Nierówne brzegi
czekolady odcinamy.
Jajka możemy zawinąć w filię lub udekorować czekoladowymi ozdobami i ozdobnie zapakować.