ßßß
Cookit - przepis na KEKS ŚWIĄTECZNY
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
KEKS ŚWIĄTECZNY
Składniki
Masło
Cukier
Cukier waniliowy
Mąka pszenna
Migdały
Mleko
Owoce
Proszek do pieczenia
Soda oczyszczona
Płatki migdałowe
Lukier
Cukier puder
Wykonanie
Keks to ciasto które przypomina święta, pyszne o pięknym zapachu i smaku. Myślę że powinno się znaleźć na każdym
stole
świątecznym.
SKŁADNIKI : na formę keksową150 g
masła
o temperaturze pokojowej1/2 szklanki
cukru
1
cukier waniliowy
3
jajka
( zostawiamy troszkę
białka
do przygotowania lukru )1 i 1/2 szklanki
maki pszennej
3 łyżki zmielonych
migdałów
100 ml
mleka
200-300 g dowolnych
owoców
kandyzowanych1 łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta
sodki
płatki migdałów
do posypania
LUKIER
:4 łyżki
cukru pudru
1/4 części
białka jajka kurzego
(odejmujemy troszkę z ciasta )PRZYGOTOWANIE :
Masło
ucieramy z
cukrem
i
cukrem waniliowym
.Ciągle ucierając dodajemy
jajka
.Do masy wsypujemy
mąkę
z
proszkiem do pieczenia
,
sodką
i zmielonymi
migdałami
.Dokładnie łączymy składniki.Następnie wlewamy
mleko
i dodajemy
owoce
kandyzowane wymieszane z łyżką
mąki
.Ponownie mieszamy.Ciasto wykładamy do formy keksowej,wysypanej
bułką tartą
.Pieczemy w temperaturze 160 * C,przez ok.55 minut.
Białko
ucieramy z
cukrem pudrem
,wylewamy na wierzch ostygniętego keksu,lekko rozsmarowując
lukier
,posypujemy
płatkami migdałów
.Keks długo utrzymuje świeżość.Smacznego.
Źródło:
http://mariola1975.blogspot.com/2013/11/keks-swiateczny.html
Przepisy powiązane
Keks wg. mgazynu Kuchnia
Ciasto z malinami i czerwoną porzeczką
Babka herbaciana z pigwą i pierwsze ptasie trele
Ciasteczkowa frustracja. I serduszka z marcepanem
Muffiny wiosenne (cytrynowe)
Składniki powiązane (0)