Wykonanie
Ciasto
jogurtowe jest pyszne i idealne do pieczenia z dowolnymi
owocami.Ponieważ mam sporą ilość
brzoskwiń,więc nie obyło się bez zrobienia pysznego ciasta.Bardzo lekkie,ale nie suche ciasto,wręcz uwielbiają je moje dzieci i z pewnością przypadnie nie jednej osobie do smaku :)
SKŁADNIKI:4
jajka1 szklanka
cukru3 szklanki
mąki tortowej250 ml
jogurtu naturalnego1/2 szklanki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia500-700 g
brzoskwini2 łyżki
cukruPRZYGOTOWANIE :
Brzoskwinie kroimy na pół,wyciągamy pestki,możemy również ściągnąć skórkę z
owoców o ile się da.Przekładamy
brzoskwinie do miseczki.
Jajka (żółto,
białko) ucieramy mikserem z
cukrem na puch.Następnie do masy dodajemy
olej i
jogurt,delikatnie mieszamy.Wsypujemy
mąkę z proszkiem,łączymy składniki,dokładnie mieszamy.Wylewamy ciasto na blaszkę (o wymiarach 30-25)wyłożoną papierem do pieczenia,układamy na wierzchu
owoce,posypujemy je
cukrem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C,około 40-45 minut.Ciasto po ostygnięciu możemy jeszcze posypać
cukrem pudrem,smacznego.