ßßß Cookit - przepis na MAKOWIEC DROŻDŻOWY ZWIJANY

MAKOWIEC DROŻDŻOWY ZWIJANY

nazwa

Wykonanie

Makowiec zwijany wbrew pozorom jest bardzo prosty w wykonaniu a jaki smaczny. Z podanego przepisu wychodzą dwa makowce, jeden oczywiście szybko znika a drugi zostaje. Przepis sprawdzony, przygotowuje go od lat, polewam lukrem lub czekoladą i ozdabiam, polecam :)
CIASTO:
3 szklanki mąki tortowej
1/4 kostki drożdży 100 g
1/2 szklanki cukru
około 1 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki oleju
1 jajko
1/4 szklanki wody do rozrobienia drożdży
Drożdże rozrabiamy z wodą. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, wlewamy olej, drożdże, mleko i jajo. Wyrabiamy elastyczne ciasto, składniki muszą się dokładnie połączy ć (gdyby ciasto było zbyt suche dolewamy mleka). Pozostawiamy, nakryte ściereczką na 40 minut do wyrośnięcia.
MAK:
300 g maku (ja mieliłam go w mikserze do kawy lub kupujemy mielony)
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka masła naturalnego
4-5 łyżek cukru
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki gęstego dżemu, np. porzeczkowego
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
olejek migdałowy lub rumowy
rodzynki, orzechy
DODATKOWO:
papier do pieczenia
lukier przygotowany z 4 łyżek cukru pudru i 1 łyżeczki mleka.
płatki migdałów
Do garnka wsypujemy mielony mak, wlewamy mleko i wodę, zagotowujemy . Odstawiamy na 20 minut aby mak miał czas się zaparzy ć . Po tym czasie ponownie podgrzewamy mak, ciągle mieszając (odparowujemy nadmiar płynów). Do gęstego maku, dodajemy, miód, cukier mannę, masło, bakalie i olejek a na końcu mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia
Gotowe ciasto drożdżowe dzielimy na pół, każdy kawałek rozwałkowujemy podsypując mąką ,na dwa prostokątne placki o grubości 0,5 cm.
Na każdy placek wykładamy masę makową, zostawiając wolne brzegi ciasta. Zwijmy do środka, jak rulon. Ciasto przekładamy na płat pergaminu posmarowanego oliwą, luźno zwijamy w papierze tak aby makowiec miał miejsce na wyrośniecie (końce pergaminu powinny by ć pod spodem makowca). Przekładamy placki na blaszkę, czekamy aż podrosną około 15 minut.
Piec w temperaturze 160-170 *C, przez 45 minut.
Czasami makowiec lubi pękną ć, nie ma to jednak wpływu na smak a polane polewą całkowicie zakrywa niedoskonałości.
Gotowe makowce polewamy lukrem, posypujemy migdałami i gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/03/makowiec-drozdzowy-zwijany.html