ßßß Cookit - przepis na Odrywany chlebek cynamonowy

Odrywany chlebek cynamonowy

nazwa

Wykonanie

Z cynamonem zazwyczaj jest tak, że albo się go nie znosi albo uwielbia, ja na szczęscie należę do tej drugiej grupy, od dziecka uwielbiałam mocno cynamonową szarlotkę, a na śniadanie koniecznie musiałam mieć cynamonowe płatki do mleka, zakochałam się również w słynnych cinnamon rolls, które niestety nie należą do najzdrowszych deserów, dzisiaj postanowiłam zrobić odrywany chlebek na słodko z cynamonem, w trochę zdrowszej wersji, ponieważ pół mąki zastąpiłam mąką żytnią pełnoziarnistą, natomiast cukier zastąpiłam ksylitolem, chlebek wyszedł wspaniały, na pewno sprawdzi się idealnie, na wieczór z kubkiem gorącego mleka i kocykiem albo na niedzielną wizytę gości więc jeśli macie trochę czasu to koniecznie wypróbujcie :)
Natomiast jeśli wolicie wersję wytrawną to zapraszam do wypróbowania odrywanego chlebka z szpinakowym pesto
tutaj
Składniki :
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2/3 szklanki mleka
2 szklanki mąki (ja użyłam pół na pół pszennej i żytniej pełnoziarnistej) plus 2 łyżki
1 jajko
5 łyżek oleju
70 g masła klarowanego
3 łyżeczki cynamonu
kilka łyżeczek ksylitolu lub cukru wedle uznania
Przygotowanie :
Przygotowujemy zaczyn : drożdże rozkruszamy do dużego kubka, dodajemy cukier, mieszamy i czekamy kilka minut, żeby drożdże zrobiły się płynne, następnie dodajemy do nich letnie (ale nie gorące) mleko oraz 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 minut.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej, jajko oraz przygotowany zaczyn, wyrabiamy ciasto (ciasto się trochę klei) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do urośnięcia na ok 40 minut
Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, tak żeby dało się uformować kulę, następnie rozwałkowujemy na cienki prostokąt lub owal, smarujemy masłem (najlepiej pędzelkiem), posypujemy cynamonem i cukrem, następnie kroimy na kwadraty (mogą być nierówne) i układamy je na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia (przykładamy kwadrat do krótszego brzeg blaszki i dokładamy kolejne, można przechylić blaszkę jeśli mamy problem z układaniem
Ciasto pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni, Smacznego :)
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2015/11/odrywany-chlebek-cynamonowy.html