Wykonanie
Z
cynamonem zazwyczaj jest tak, że albo się go nie znosi albo uwielbia, ja na szczęscie należę do tej drugiej grupy, od dziecka uwielbiałam mocno
cynamonową szarlotkę, a na śniadanie koniecznie musiałam
mieć cynamonowe płatki do
mleka, zakochałam się również w słynnych cinnamon rolls, które niestety nie należą do najzdrowszych deserów, dzisiaj postanowiłam zrobić odrywany chlebek na słodko z
cynamonem, w trochę zdrowszej wersji, ponieważ pół
mąki zastąpiłam
mąką żytnią pełnoziarnistą, natomiast
cukier zastąpiłam
ksylitolem, chlebek wyszedł wspaniały, na pewno sprawdzi się idealnie, na wieczór z
kubkiem gorącego
mleka i kocykiem albo na niedzielną wizytę gości więc jeśli macie trochę czasu to koniecznie wypróbujcie :)Natomiast jeśli wolicie wersję wytrawną to zapraszam do wypróbowania odrywanego
chlebka z
szpinakowym pestotutaj
Składniki :20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru2/3 szklanki
mleka2 szklanki
mąki (ja użyłam pół na pół pszennej i żytniej pełnoziarnistej) plus 2 łyżki1
jajko5 łyżek
oleju70 g
masła klarowanego3 łyżeczki
cynamonukilka łyżeczek
ksylitolu lub
cukru wedle uznaniaPrzygotowanie :Przygotowujemy zaczyn :
drożdże rozkruszamy do dużego kubka, dodajemy
cukier, mieszamy i czekamy kilka minut, żeby
drożdże zrobiły się płynne, następnie dodajemy do nich letnie (ale nie gorące)
mleko oraz 2 łyżki
mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 minut.Do dużej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
olej,
jajko oraz przygotowany zaczyn, wyrabiamy ciasto (ciasto się trochę klei) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do urośnięcia na ok 40 minutWyrośnięte ciasto podsypujemy
mąką, tak żeby dało się uformować kulę, następnie rozwałkowujemy na cienki prostokąt lub owal, smarujemy
masłem (najlepiej pędzelkiem), posypujemy
cynamonem i
cukrem, następnie kroimy na kwadraty (mogą być nierówne) i układamy je na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia (przykładamy kwadrat do krótszego brzeg blaszki i dokładamy kolejne, można przechylić blaszkę jeśli mamy problem z układaniemCiasto pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni, Smacznego :)