Wykonanie
Składniki :0,7 kg
piersi z kurczaka300 g
szpinaku świeżego lub mrożonego10 szt.
suszonych pomidorów330 ml
śmietany100 ml
wody2 ząbki
czosnku0,5 łyżeczki
kurkumy1 łyżeczkę
rozmarynumasło klarowane
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę. Następnie posypujemy
kurkumą,
rozmarynem,
solą i
pieprzem. Tak przygotowanego
kurczaka odstawiamy na 1 godzinę.Po upływie 1 godziny smażymy
kurczaka na
maśle. Gdy
kurczak będzie już gotowy przesypujemy go na talerz. Na tej samej patelni przygotowujemy
szpinak. Jeżeli
szpinak jest mrożony pamiętamy aby odparować
wodę. Do
szpinaku dodajemy 1 łyżkę
masła, 2 ząbki
czosnku,
sól i
pieprz. Mieszamy całość próbujemy i doprawiamy do smaku. Następnie pokrojone
pomidory suszone wrzucamy do
szpinaku, mieszamy i czekamy aż całość się połączy. Następnie dodajemy usmażonego
kurczaka całość mieszamy. Gdy wszystko nabrało smaku dodajemy
śmietanę oraz
wodę, cały czas mieszając wszystko. Całość pozostawiamy na palniku, próbujemy oraz doprawiamy do smaku. Tak przygotowanego
kurczaka możemy podawać z
ryżem,
makaronem czy
kaszą kuskus. Życzę smacznego.