ßßß Cookit - przepis na Kurczak z warzywami po chińsku

Kurczak z warzywami po chińsku

nazwa

Wykonanie

Kurczaka kroimy w średniej grubości płatki, obsypujemy przyprawą curry, skrapiamy obwicie sosem sojowym. Następnie solimy i pieprzymy, dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 1-2h do zamarynowania. Kroimy warzywa, paprykę w paski, cebulkę i pora w piórka. Marchewkę kroimy w cienkie słupki. Między czasie namaczamy przez 15 min grzyby mun w gorącej wodzie, a następnie gotujemy przez 10 min. Na rozgrzany olej wrzucamy nasze warzywa i dusimy/smażymy do miękkości. Warzywa skrapiamy sosem sojowym, doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa należy sprawdzać aby nie zrobiły się błotniste muszą delikatnie chrupać. Gdy warzywa gotowe zdejmujemy je z patelni.
Na patelnie dajmy odrobinę oleju i smażymy naszego kurczaka. Gotowe grzyby mun kroimy w długie paski i dorzucamy do kurczaka. Całość skrapiamy sosem sojowym i smażymy do czasu aż kurczak będzie gotowy. Następnie dorzucamy warzywa do całość i dokładnie mieszamy. Pamiętać aby spróbować doprawić do smaku, jeśli potrzeba doprawić solą i pieprzem. Trzymać całość na ogniu około 5-10 min. Kurczaka można zjeść z ryżem, makaronem, itp.
Źródło:http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/kurczak-z-warzywami-po-chinsku.html