Wykonanie
Kurczaka kroimy w średniej grubości
płatki, obsypujemy
przyprawą curry, skrapiamy obwicie
sosem sojowym. Następnie solimy i
pieprzymy, dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 1-2h do zamarynowania. Kroimy warzywa,
paprykę w paski,
cebulkę i
pora w piórka.
Marchewkę kroimy w cienkie słupki.
Między czasie namaczamy przez 15 min
grzyby mun w gorącej wodzie, a następnie gotujemy przez 10 min. Na rozgrzany
olej wrzucamy nasze warzywa i dusimy/smażymy do miękkości. Warzywa skrapiamy
sosem sojowym, doprawiamy
solą i
pieprzem. Warzywa należy sprawdzać aby nie zrobiły się błotniste muszą delikatnie chrupać. Gdy warzywa gotowe zdejmujemy je z patelni.Na patelnie dajmy odrobinę
oleju i smażymy naszego
kurczaka. Gotowe
grzyby mun kroimy w długie paski i dorzucamy do
kurczaka. Całość skrapiamy
sosem sojowym i smażymy do czasu aż
kurczak będzie gotowy. Następnie dorzucamy warzywa do całość i dokładnie mieszamy. Pamiętać aby spróbować doprawić do smaku, jeśli potrzeba doprawić
solą i
pieprzem. Trzymać całość na ogniu około 5-10 min.
Kurczaka można zjeść z
ryżem,
makaronem, itp.