Wykonanie
Dzisiaj super koktajl, o kolorze tak pięknym, że aż szkoda pić ;)- 1
granat, razem z białymi skórkami,- 1 surowy
burak,- 2 słodkie
jabłka, żeby złagodzić gorycz skórek
granatu,- 1 czerwony
grejpfrut, żeby podkręcić smak (ale już bez białych skórek),- sok z połówki
cytryny, żeby koktajl nie tracił koloru i żelazo z
buraka lepiej się wchłaniało (wit.C),-
woda do pożądanej konsystencji,
- Vitamix 1-3-10 turbo i dobra minuta blendowania, żeby pesteczki
granatu dobrze się zmieliły, ale warto :)Moje dzieci niestety wyczują
buraka na kilometr i nie chciały tego pić, ja wciągnęłam ten litr sama na 2
razy i muszę powiedzieć, że smak super! ale - jeśli ktoś ma słabsze ciśnienie
krwi, niech nie
pije tak dużo na raz, bo
burak obniża je jeszcze bardziej.U mnie wchodzi do "karty" jako sposób podania sobie
granatu bez większego
babrania się, a przy okazji
buraka, bo mnie akurat ten smak nie przeszkadza.
Grejpfrut i
cytryna dają fajną kwaskowość, a
jabłko słodycz, więc cała kompozycja jest naprawdę pyszna!Jeśli nie macie wstrętu do
buraka, różowo POLECAM! :))Inny koktajl z
buraków znajdziecie tutaj, więcej
buraków,
jabłko,
pietruszka, też dobry.