Wykonanie
Oj, długo już nic tu nie
pisałam, a to dlatego, że przerzuciłam aktywność blogową na facebooka: www.facebook.com/weganskiblogwszystkojestwglowiegdzie "jestem" kilka
razy dziennie, pokazując, co jemy przez cały dzień.
Zdaję sobie sprawę jednak, że nie wszyscy z fb korzystają, dlatego dziś zrobię tu małe podsumowanie tego, co działo się przez ostatni miesiąc na fejsie.Przede wszystkim - skąd ten pomysł, żeby pokazywać całe jedzenie w ciągu dnia?Ano stąd, że funkcjonując w różnych wege grupach widzę, że ciągle pojawiają się nowe, początkujące osoby, szukające wsparcia na początku wege
drogi, pytające o naprawdę podstawowe sprawy na co dzień i nie wiedzące czasem nawet, co zjeść w ramach przekąski, oprócz
banana.
Sama byłam kiedyś w podobnej sytuacji i trochę czasu minęło, zanim wszystko zaczęło być tak proste, jak dziś.Oczywiście, wiele jest wege blogów w
sieci,
polskich i zagranicznych, wiele wspaniałych przepisów można w nich znaleźć, czasem prostych, czasem trudnych, ze "zwykłych" składników i egzotycznych.Zazwyczaj jednak odpowiedź na pytanie "co zjeść jutro na śniadanie" rośnie do rozmiarów wielkiej rozkminy, z którą ciężko sobie poradzić, nie mając doświadczenia, a wszystkie te wspaniałości, które ogląda się na blogach, tylko potęgują wrażenie, że najpierw trzeba zrobić wielkie zakupy za równie wielkie pieniądze w specjalnych sklepach, bo inaczej to tylko...
banan ;)
Dlatego właśnie, wracając do korzeni idei tego bloga, postanowiłam zrobić z niego podręczny pomocnik, do którego w każdej chwili można zajrzeć szukając PROSTYCH inspiracji na ZWYKŁE jedzenie na co dzień, na śniadanie, obiad i kolację, i na przekąskę typu
chipsy, jeśli ma się taką chęć, a nie wiadomo które są wegańskie.Zaczynając od śniadań, podstawą wyżywienia co drugi dzień jest u nas OWSIANKA BEZ GOTOWANIA czyli
płatki owsiane górskie zalane na noc
wodą, rano dodane do nich
banany, zmielony len i jakieś jeszcze
owoce, w zależności od
pory roku.Przez 2 tygodnie pokazywania owsianki na fb żadna opcja nie powtórzyła się ani razu, czyli to nie musi być nudne ;)
Zaczynając od owsianki z
malinami, przez:- owsiankę z
mandarynkami,- z
kakao i
kiwi zamiast
malin,- ze
śliwkami i
cynamonem,- mój ukochany zestaw - z
malinami i
borówkami,
- ze
śliwkami i
borówkami,- z
jabłkiem i
cynamonem,do owsianki z
pomarańczami, przerobiliśmy niby jedną i tę samą owsiankę na 7 różnych sposobów, wszystkich bardzo smakowitych.Owsianka "zmieniana" była co drugi dzień przez:
- tosty z
pomidorami grillowane, z
solą,
bazylią i
olejem konopnym,-
bagietki posmarowane
olejem kokosowym, ze
szczypiorkiem i
czosnkiem +
sałatka ze świeżych
ogórków,
papryki i
sałat,- michę
owoców:
banany,
maliny,
borówki,- naleśniki z
kremem czekoladowym i
wiśniami,-
chleb "7 ziaren" z
masłem orzechowym,
-
chleb "7 ziaren" z "
masłem" z
awokado,- kanapki z
olejami kokosowym i konopnym,
awokado,
czosnkiem,
ogórkami świeżymi i
kiszonymi,
pomidorami,
paprykami,
sałatami, co kto lubi.I oto okazało się, że przez 14 dni mieliśmy codziennie inne śniadanie, a niby nie wiadomo, co na tym weganie jeść...Gdzie i za ile kupić to wszystko, czego używałam przez 2 tygodnie?-
Płatki owsiane górskie, Melvit dla Biedronka, 2 zł/500g.
-
Banany i inne
owoce + warzywa - osobiście kupuję z targu, bo mam wygodny układ z sąsiadami, którzy tam handlują ale spokojnie znajdziecie wszystko w tej przysłowiowej Biedronce, dobrej jakości i w dobrych cenach.-
Awokado - Biedronka, bywa promocja na pyszną odmianę Hass 10 zł/kg.- Len i
przyprawy biorę od siebie, np. super
cynamon tutaj: DR-KALDYSZ-
CYNAMON-MIELONY-100-g .
-
Chleb tostowy wieloziarnisty - Biedronka, 2,50/500g.-
Chleb "7 ziaren" - świetny
chleb, żytni z ziarnami, bez polepszaczy i konserwantów, oczywiście Biedronka, 2,50 za 12 kromek.-
Oleje kokosowy i konopny - najlepsze oczywiście u mnie :))Coco-Farm-
OLEJ-
KOKOSOWY-100-
PURE-BIO-260ml-240g,
OLEJ-KONOPNY-India-TLOCZONY-NA-ZIMNO-250-ml-spozywczy-i-kosmetyczny .-
Krem czekoladowy - EnerBio, Rossmann 16 zł za słoik, bywa w promocji za 12 zł.-
Masło orzechowe najlepsze z wszystkich - Peo's Creamy, Kaufland, 8 zł, aż 90% orzeszków.
Oczywiście,
chleb można upiec samemu,
krem czekoladowy i
orzechowy ukręcić samemu, a nawet można samemu wytłoczyć
olej, jeśli ma się sprzęt ale...Kiedy początkujący weganin zastanawia się, co w ogóle może zjeść i żeby jeszcze było to smaczne, pożywne i wartościowe, ostatnią rzeczą, o której myśli jest: "jak to zrobić samemu".
Jasne, że takie myśli przychodzą później a wraz z nimi robienie wszystkiego samemu z
fasoli ;)ale też nie wszyscy mają czas/możliwości/chęci, żeby samodzielnie produkować jedzenie od A do Z, ja też tego nie robię, jednak :DNo i oczywiście istnieje znacznie większy wybór tych produktów w sklepach stacjonarnych i internetowych ale celowo pokazałam to, co sama kupuję będąc w potrzebie i mając pod nosem 2 Biedronki, Rossmanna i Kaufland.Mam nadzieję, że podoba Wam się taki dzisiejszy wpis i mam nadzieję, że uda mi się pisać w ten sposób częściej, mam jeszcze w zanadrzu kilka fajnych pomysłów, tylko ciągle czasu brak...Dołączcie na fejsbuku, jeśli korzystacie, a od dziś blog również na Instagramie, chociaż nie wiem, jak to wszystko ogarnę ;)https://instagram.com/wszystkojestwglowie/