ßßß Cookit - przepis na Sałatka czy surówka? z gruszkami i rokpolem :)

Sałatka czy surówka? z gruszkami i rokpolem :)

nazwa

Wykonanie

Pyszna wersja zdrowej i świeżej sałatki, albo surówki? Nigdy tego nie rozróżniam, a Wy? :) Można podać z dressingiem lub sosem czosnkowym. Mój dressing powstał na bazie oleju słonecznikowego tloczonego na zimno. Olej ten jest bogaty w kwasy wielonienasycone oraz witaminę E, które pomagają nam wypędzić zły cholesterol oraz podnieść naszą odporność. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- gotowy mix sałat (połowa paczki)
- 2 gruszki
- 50 g sera rokpol (lub inny z niebieską pleśnią)
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy dressing: olej i sok z cytryny mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Do miski wsypujemy sałatę. Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze części, ser w kosteczkę. Wykładamy je na sałatę i polewamy dressingiem. Można dodać prażony, łuskany słonecznik. Smacznego!
Olej ma bardzo łagodny smak i zapach łuskanego słonecznika. Świetnie nadaje się do sałatek, zup i dań mięsnych. Nie należy podgrzewać go do temp. 100*C. Nam najbardziej smakuje na zimno. Olej mogłam przetestować dzięki uprzejmości firmy Zielony Nurt .
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2013/01/saatka-z-gruszkami-i-rokpolem.html