ßßß Cookit - przepis na Zupa ziemniaczano-porowa z kiełbasą podsuszaną

Zupa ziemniaczano-porowa z kiełbasą podsuszaną

nazwa

Wykonanie

Nie ma nic lepszego w chłodne jesienne dni, niż miseczka pysznej pożywnej zupy na obiad.
Moja propozycja to zupa ziemniaczano porowa z wkładką –jest nią podsuszana kiełbasa bamberska od firmy Tradycyjne jadło, kiedy przeczytałam etykietę byłam zachwycona jak mało w niej składników, tylko mięso, sól peklowa i przyprawy, idealna!
rzadko się trafia na takie w sklepie, polecam z czystym sumieniem.
Składniki:
60 dag ziemniaków
2 skrzydełka z kurczaka
100 g kiełbasy podsuszanej bamberskiej Tradycyjne jadło
1 duży por
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łyżki masła
100 g serka topionego śmietankowego
jarzynka lub sól do smaku
kolorowy pieprz w ziarnach do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
natka pietruszki do posypania
Sposób wykonania:
Skrzydełka opłukać pod zimną bieżącą wodą, włożyć do garnka, ziemniaki i marchewkę oskrobać, pokroić na kawałki, dodać do skrzydełek, zalać zimną wodą-tyle aby całość się przykryła, gotować na wolnym ogniu, doprawiając do smaku jarzynką lub solą.
Por pokroić na pół krążki, poddusić na rozgrzanym maśle na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem-nie dopuścić do zrumienienia!
dodać do zupy, gotować aż ziemniaki będą miękkie, wtedy dodać pokrojoną w grubą kostkę kiełbasę oraz serek topiony, mieszać aż się rozpuści.
Doprawić zupę utartym w moździerzu pieprzem kolorowym oraz gałką muszkatołową. Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.
Smacznego!
A tak wyglądała moja paczuszka od firmy do testowania:
Polecam zajrzeć koniecznie i przyjrzeć się asortymentowi firmy
Tradycyjne jadło
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/11/zupa-ziemniaczano-porowa-z-kiebasa.html