Wykonanie
Nie ma nic lepszego w chłodne jesienne dni, niż miseczka pysznej pożywnej zupy na obiad.Moja propozycja to zupa ziemniaczano porowa z wkładką –jest nią podsuszana
kiełbasa bamberska od firmy Tradycyjne jadło, kiedy przeczytałam etykietę byłam zachwycona jak mało w niej składników, tylko
mięso,
sól peklowa i
przyprawy, idealna!rzadko się trafia na takie w sklepie, polecam z czystym sumieniem.
Składniki:60 dag
ziemniaków2 skrzydełka z
kurczaka100 g
kiełbasy podsuszanej bamberskiej Tradycyjne jadło1 duży
por2 ząbki
czosnku2
marchewki2 łyżki
masła100 g
serka topionego śmietankowegojarzynka lub
sól do smaku
kolorowy pieprz w ziarnach do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
natka pietruszki do posypaniaSposób wykonania:Skrzydełka opłukać pod zimną bieżącą
wodą, włożyć do garnka,
ziemniaki i
marchewkę oskrobać, pokroić na kawałki, dodać do skrzydełek, zalać zimną
wodą-tyle aby całość się przykryła, gotować na wolnym ogniu, doprawiając do smaku jarzynką lub
solą.
Por pokroić na pół krążki, poddusić na rozgrzanym
maśle na patelni razem z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem-nie dopuścić do zrumienienia!dodać do zupy, gotować aż
ziemniaki będą miękkie, wtedy dodać pokrojoną w grubą kostkę
kiełbasę oraz
serek topiony, mieszać aż się rozpuści.Doprawić zupę utartym w moździerzu
pieprzem kolorowym oraz
gałką muszkatołową. Posypać posiekaną
natką pietruszki i podawać.Smacznego!A tak wyglądała moja paczuszka od firmy do testowania:
Polecam zajrzeć koniecznie i przyjrzeć się asortymentowi firmyTradycyjne jadło