Wykonanie
Dynia to ponoć królowa jesieni, kiedyś jej nie lubiłam, albo myślałam, że nie lubię, wszystko to za sprawą Mamy które mnie do niej zniechęciła, zmieniłam zdanie dopiero jak sama ją przyrządziłam JDziś zapraszam Was na zupę….Rozgrzewająca, aromatyczna z nutą
imbiru, jesienna zupa, która zachwyci amatorów jarskich dań, polecam jest niskokaloryczna, dodatek
chili zaostrza apetyt na więcej!



Składniki:1 mała
dynia hokkaido3
ziemniaki3
marchewki3 ząbki
czosnku3 łyżki
oleju z
chili1
papryczka chili1 litr
bulionu warzywnegoszczypta mielonej
gałki muszkatołowejszczypta mielonego
imbirusól morska do smakuprażone
pestki dyniPrzygotowanie :
Ziemniaki,
marchewkę i
dynię obrać ze skóry,umyć, pokroić na kawałki.W garnku rozgrzać
olej z
chili, wrzucić przeciśnięty przez praskę
czosnek, zeszklić, po chwili dodać
ziemniaki,
dynię i
marchewkę, przesmażyć 3 minuty, po czym zalać
bulionem warzywnym i gotować do miękkości w trakcie dodając pokrojoną
chili-(ja miałam w zalewie olejowej).Doprawić do smaku
solą, mieloną gałką oraz
imbirem.Całość zmiksować blenderem n a krem.Podawać posypanymi
pestkami dyni.Idealnie komponuje się z
maślanymi grzankami lub solonym popcornem.Bon Appetit!
