Wykonanie
Niepozorne babeczki o smaku murzynka, dzięki dodatkowi pepsi coli ciasto jest pulchniutkie i ładnie wyrasta, szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu, warstwa kremu z
gorzkiej czekolady i posypka z
orzechów włoskich to kropka nad "i "




Składniki:Ciasto na 24 sztuki dużych babeczek:4
jajka40 dag
mąki tortowej30 dag
cukru trzcinowego brązowego200 ml
oleju roślinnego300 ml pepsi coli4 łyżki
kakao50 g startej
gorzkiej czekolady2 łyżki
wódki malinowej lub
nalewki porzeczkowej2 czubate łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta mielonego
kardamonuKrem czekoladowy:400 ml
śmietanki 30%10 dag
gorzkiej czekolady o zawartości 60%
kakaoorzechy włoskie do posypaniaWykonanie:Ciasto: W jednej misce połączyć składniki suche:
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
kakao,
cukrem, szczyptą
kardamonu, oraz startą
gorzka czekoladą.

Do drugiej miski wbijamy
jajka, miksujemy mikserem aż zrobią się lekko puszyste, wlewamy
olej, colę oraz
wódkę ,miksujemy krótko do połączenia, do masy mokrej, wsypujemy składniki suche, krótko miksujemy, tylko do połączenia.

Tak przygotowane ciasto wylewamy do papierowych papilotek na babeczki, na wysokość 3/4 foremek, wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, pieczemy około 20-25 minut lub do suchego patyczka.
Krem czekoladowy:
Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku, dodajemy połamaną na kawałki
czekoladę, czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszamy do połączenia.Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, następnego dnia miksujemy na gładki krem, przekładamy do szprycy cukierniczej i dekorujemy babeczki, posypujemy pokruszonymi
orzechami włoskimi.Słodkich wypieków ;-)