ßßß Cookit - przepis na Pierogi z bobem, boczkiem i cebulką

Pierogi z bobem, boczkiem i cebulką

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam Was na pierożki z bobem, to sezonowe pierożki najlepiej smakują gdy jest dostępny młody bób, dodałam do nich wędzony chudy boczek i cebulę, wyszło pyszne danie obiadowe które znika z talerzy w mig!
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
gorąca woda-około 300 ml
1 łyżeczka soli
1 jajko
mąka do podsypania
Nadzienie:
80 dag świeżego bobu
2 cebule
40 dag boczku wędzonego
2 łyżki oleju
sól morska do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę wbijamy jajko solimy, polewamy gorącą wodą i delikatnie łączymy ciasto, następnie zagniatamy elastyczne ciasto .
Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy bób w maszynce do mięsa, nie obieramy go z łupinek tylko cały.
Cebulę i boczek kroimy drobniutko, przekładamy an patelnię podlewamy olejem i dusimy aż cebula będzie miękka i szklista, zestawiamy z ognia, studzimy a następnie łączymy ze zmielonym bobem, doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy duże kółka np szklanką, nakładamy po czubatej łyżeczce farszu zlepiamy brzegi. Gotujemy pierożki w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia, przed podaniem polewamy okrasą ze słoninki.
Życzę smacznego!
http://www.porcelanabogucice.pl/
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/06/pierogi-z-bobem-boczkiem-i-cebulka.html