Wykonanie
I mamy maj....najpiękniejszy miesiąc w roku, już niedługo zakwitną bzy, tak się składa że w maju urodziny ma moja Mama, siostra, zaraz będzie dzień
Matki, okazji do świętowania
będę miała wiele, dziś deszczowo, miał być grill, nie było...ale co tam......nie ucieknie!Ta
sałatka to niczym wiosenna eksplozja witamin- bukiet warzyw i
sałata masłowa z dodatkiem niepozornego chwastu jakim jest pokrzywa, tworzą zdrową przekąskę na różne okazje.Cud
miód!




Składniki:1 główka
sałaty masłowej3
pomidory malinowe1
ogórek wężowy1 kulka
mozzarelli1/2 pęczka
rzodkiewkigarść
młodej pokrzywy-same listkipęczek cienkiego
szczypiorkuSos;3 łyżki
oliwy extra vergine2 łyżki
octu winnego jabłkowego1 łyżeczka
musztardy delikatesowej2 łyżeczki
cukrusól morska do smakuszczypta
bazyliiSposób przygotowania:Warzywa myjemy obieramy.
Mozzarellę osączamy z zalewy.
Młodą pokrzywę umieszczamy w durszlaku i przelewamy gorąca
wodą , sparzamy, osączamy z nadmiaru
wody.
Sałatę rwiemy, resztę warzyw kroimy dowolnie wg uznania, układamy w półmisku łącznie z listkami pokrzywy, i posiekanym
szczypiorkiem.Przyrządzamy sos.:
Ocet ucieramy z
solą i
cukrem, wlewamy
oliwę oraz
musztardę ,dodajemy szczyptę suszonej
bazylii, rozprowadzamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy, polewamy
sałatkę przed podaniem.Życzę smacznego i udanego weekendu !Ps.Swój wpis załączam do konkursu na Durszlaku-Lokalna kuchnia Tomasza Jakubiaka, trzymajcie mocno kciuki, przydadzą się ;-)A tutaj link do kupienia książkihttps://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html