Wykonanie
I pomyśleć że kiedyś nie znosiłam
rabarbaru, kojarzył mi się z chwastem bez smaku, przekonałam się do niego w tym roku wstyd przyznać :)Ten lekki orzeźwiający deserek z kwaskową
galaretką z
rabarbaru i słodkiej warstwy ze
śmietanki i
serka, najlepiej smakuje prosto z lodówki.Jest prosty do przygotowania, zjedzą go z chęcią nawet dzieci.




Składniki:5 łodyg
rabarbaru3 łyżki
cukru1
galaretka jagodowa1
galaretka pomarańczowa250 ml
śmietany kremówki1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub
cukier waniliowy15 dag
serka homogenizowanego waniliowego1 łyżeczka
żelatyny2 łyżki
cukru pudruDekoracja:
bita śmietanapłatki czekoladyrabarbar karmelizowany w cukrzeSposób przygotowania:
Galaretkę jagodową rozpuszczamy wg wskazówek na opakowaniu, rozlewamy po równo do
trzech pucharków, zostawiamy do całkowitego stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej
wody do uzyskania gładkiej płynnej masy.
Śmietankę kremówkę ubijamy na puszysto z
cukrem pudrem i pastą
waniliową, dodajemy
serek homogenizowany,płynną
żelatynę, mieszamy.Oczyszczony umyty
rabarbar kroimy na małe kawałki zasypujemy
cukrem, podlewamy 1/2 szklanki
wody i gotujemy aż się rozpadnie, możemy zmiksować blenderem, do gorącej masy wsypujemy
galaretkę pomarańczową, mieszamy, schłodzoną wylewamy na masę
śmietanową.Zostawiamy do całkowitego stężenia.Przed podaniem dekorujemy
bitą śmietaną,
czekoladą i karmelizowanym
rabarbarem.Miłego weekendu kochani!