Wykonanie
Kompot z suszu robię jeden jedyny raz na Wigilię kojarzy się nam wyłącznie ze świętami ma magiczny niepowtarzalny smak i aromat, cały rok na niego czekamy. Uwielbiam ten zapach rozchodzący się po całym domu...Do tego kompotu użyłam wspaniałej mieszanki firmy PIĄTNICA która była miłym dla mnie zaskoczeniem, jest delikatna i aromatyczna, wyważone smaki, paczuszkę od firmy dostałam właśnie w wigilijny dzień za co bardzo dziękuję od razu zrobiłam i polecam! A z
Wami dzielę się przepisem.
Składniki250 g mieszanki suszu
owocowego PIĄTNICA200 g suszonych
śliwekgarść
suszonych jabłek1 laska
cynamonu5
goździkówszczypta kwasku
cytrynowego3 łyżki
cukru trzcinowego PIĄTNICA1 łyżka
miodu prawdziwegoplaster świeżej
pomarańczySposób przygotowaniaMieszankę suszu i resztę pozostałych składników łącznie z
pomarańczą, zalewamy zimną
wodą u mnie około 2 litry
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 15 minut w
między czasie dokładając
goździki i laskę
cynamonu, pod koniec gotowania dosładzamy
cukrem i
miodem oraz doprawiamy szczyptą kwasku
cytrynowego dla wzbogacenia smaku.Rozlewamy do dzbanka podajemy ciepły.Życzę smacznego!