ßßß Cookit - przepis na Duńskie ciasteczka maślane (bezglutenowe)

Duńskie ciasteczka maślane (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Ciasteczek ci u nas dostatek, a tym bardziej bezglutenowych . Tym razem przepis na bazie moich ciasteczek z PRLu . Przy tamtych ciasteczkach pytano mnie o zamianę smalcu na masło, a taka zamiana zupełnie zmienia charakter ciasteczek i tym sposobem powstają duńskie ciasteczka maślane, zupełnie takie jak te z puszki z charakterystycznym zdjęciem na wieczku. Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (proporcje na 3 blachy):
1 kostka miękkiego masła - 200 g
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
2 całe jajka
1 żółtko
1 białko do smarowania ciasteczek
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka gumy guar (być nie musi, ale znacznie ułatwia pracę z ciastem)
2 łyżki jogurtu naturalnego
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
cukier do obsypania ciasteczek
Wykonanie:
1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
2. Dodajemy dwa całe jajka i jedno żółtko, mieszamy. Pozostałe białko będzie potrzebne do wysmarowania ciasteczek przed pieczeniem.
3. Dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego, mieszamy.
4. Teraz czas na miękkie masło. Dodajemy je pokrojone w kawałki, chwilę mieszamy i następnie zagniatamy na stole.
5. Zagniata się naprawdę łatwo. Możemy podsypywać mąką ryżową. Następnie formujemy lekko podłużny kształt, zawijamy w folię i chowamy na 15 minut do zamrażalnika lub na 30 minut do lodówki.
6. Odcinamy część ciasta, resztę zawijamy w folię i do lodówki. Odciętą część ciasta najpierw rozpłaszczamy w dłoniach, stół posypujemy mąką ryżową i wałkujemy ciasto na grubość około 3 milimetrów, nie za cienko. Szklanką wykrawamy okrągłe ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto bez gumy guar jest niewdzięczne, źle się wyrabia, źle wałkuje, a wykrywane ciasteczka rozpadają się nim trafią na blachę, ale jak ktoś nie zgadza się na użycie gumy guar to może podjąć heroiczny wysiłek. Piekłam takie ciasteczka bez gumy guar z tego przepisu - ciasteczka kukurydziane.
7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W międzyczasie smarujemy ciasteczka rozkłóconym białkiem i obsypujemy je cukrem. Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika i pieczemy dwie blachy jednocześnie przez 12 minut.
8. Tak wyglądają po upieczeniu. Smacznego :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/10/dunskie-ciasteczka-maslane-bezglutenowe.html