ßßß Cookit - przepis na Zielony smoothie z jagodami i nutką kokosową

Zielony smoothie z jagodami i nutką kokosową

nazwa

Wykonanie

Zmiksowane:
- 200 ml mleczka kokosowego własnej roboty
- 1 kiwi
- garść jagód
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 łyżeczka młodego jęczmienia w proszku
Przez dodatek młodego jęczmienia koktajl ma specyficzny smak. Ja przyzwyczaiłam się już do tego smaku. Gdy komuś on przeszkadza można dać go o połowę mniej lub ominąć, jednak warto dodawać go do koktajli ze względu na wartości odżywcze.
Sok z młodego jęczmienia odnawia równowagę kwasowo-zasadową. Jest dwa razy bardziej skutecznym niż szpinak, najbardziej całościowym, zasadowtwórczym pokarmem. Ekstrakt z młodego jęczmienia zawiera więcej niż 20 enzymów. Sok roślinny jest bogaty w chlorofil.
W zielonym jęczmieniu są także m.in.:
- nadtlenek dysmutazy (SOD) – likwidator wolnych rodników,
- oksydaza cytochrmowa – enzym przyśpieszający oksydacje i redukcje,
- katalaza – rozkładająca nadtlenek wodoru na wodę i tlen atomowy, który bezpośrednio stymuluje siły obronne organizmu,
- oksydaza – niezbędna do przetwarzania kwasów tłuszczowych;
A N A L I Z A W A R T O Ś C I O D Ż Y W C Z E J MłODEGO JĘCZMIENIA:
Chlorofil: 300 mg/100 g
Białka: 280 mg/g
Cukry: 500 mg/g
Witaminy:
Beta karoten: 1370 IU/g
Witamina A: <50 IU/100 g
Witamina B1: 0 , 43 mg/100 g
Witamina B2: 2 , 41 mg/100 g
Niacyna: 6 , 63 mg/100 g
Witamina B5: 5 , 1 mg/100 g
Witamina B6: 17 , 8 mg/100 g
Witamina C: 457 mg/100 g
Witamina E: 5 IU/100 g
Witamina K: 0 , 78 mg /100 g
Biotyna: 0 , 8 mg/100 g
Kwas foliowy: 1 , 5 mg/100 g
Aminokwasy: Alanina: 16 , 9 mg/g
Metionina: 3 , 6 mg/g
Arginina: 13 , 4 mg/g
Fenylalanina: 13 , 0 mg/g
Prolina: 14 , 8 mg/g
Seryna: 11 , 4 mg/g
Glicyna: 12 , 4 mg/g
Treonina: 115 mg/g
Histydyna: 5 , 22 mg/g
Tyrozyna: 8 , 29 mg/g
Izoleucyna: 18 , 2 mg/g
Walina: 13 , 0 mg/g
Leucyna: 18 , 2 mg/g
Lizyna: 14 , 6 mg/g
Kwas aspartamowy: 19 , 7 mg/g
Kwas glutamowy: 26 , 1 mg/g
Minerały:
Wapń: 6 , 79 mg/g
Potas: 40 , 5 mg/g
Magnez: 0 , 03 mg/g
Żelazo: 0 , 37 mg/g
Krzem: 0 , 04 mg/g
Sód: 6 , 41 mg/g
Fosfor: 3 , 94 mg/g
Bor: 58 , 0 mcg/g
Mangan: 0 , 14 mg/g
Miedź: 0 , 09 mg/g
Srebro: 0 , 50 mcg/g
Chrom: 1 , 09 mcg/g
źródło: http://www.cudownyportal.pl/
Źródło:http://jemy-rozdzielnie.blogspot.com/2014/05/zielony-smoothie-z-jagodami-i-nutka.html