ßßß Cookit - przepis na Kawa żołędziowa z mlekiem kokosowym na zimno

Kawa żołędziowa z mlekiem kokosowym na zimno

nazwa

Wykonanie

Taka kawa jest idealna na tak upalne dni jak dzisiejszy.
Kawa miała być kawą mrożoną, ale ze względu na to, że nie zauważyłam iż w lodówce brakło kostek lodu, kawa została kawą na zimno.
Składniki:
- łyżeczka kawy żołędziowej z przyprawami korzennymi
- ok.70 ml gorącej wody
- ok.130 ml ciepłej wody
- 5 łyżeczkek napoju kokosowego instatnt (korzystam w sytuacjach awaryjnych) lub
130 ml gotowego mleka kokosowego
Kawę zaparzamy ok.15 minut pod przykryciem, następnie delikatnie odcedzamy przez gęste siteczko i chłodzimy w lodówce. Proszek napoju instatnt mieszamy z ciepłą wodą i też chłodzimy w lodówce
(lub wykorzystujemy gotowe mleko kokosowe).
Po ostudzeniu mieszamy składniki (ja użyłam blendera).
Dodajemy lód i delektujemy się zimnym, pysznym napojem.
Oczywiście jesli ktoś lubi to może sobie dosłodzić.
Powstaje z żołędzi, które są gotowane, następnie palone i mielone. Można do niej dodawać różne dodatki jak np. przyprawy korzenne, miód czy mleko. Kawa ta wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby, poprawia trawienie, wzmacnia śledzionę, żołądek, wątrobę. Pomaga przy biegunkach i wzdęciach. Jest środkiem ogólnie wzmacniającym i daje uczucie sytości (dobra dla odchudzających się).
Kawę żołędziową mogą pić również dzieci.
Źródło:http://jemy-rozdzielnie.blogspot.com/2014/05/kawa-zoedziowa-z-mlekiem-kokosowym-na.html