Wykonanie
Taka
kawa jest idealna na tak upalne dni jak dzisiejszy.
Kawa miała być
kawą mrożoną, ale ze względu na to, że nie zauważyłam iż w lodówce brakło kostek
lodu,
kawa została
kawą na zimno.
Składniki:- łyżeczka
kawy żołędziowej z
przyprawami korzennymi- ok.70 ml gorącej
wody- ok.130 ml ciepłej
wody- 5 łyżeczkek
napoju kokosowego instatnt (korzystam w sytuacjach awaryjnych) lub130 ml gotowego
mleka kokosowegoKawę zaparzamy ok.15 minut pod przykryciem, następnie delikatnie odcedzamy przez gęste siteczko i chłodzimy w lodówce. Proszek
napoju instatnt mieszamy z ciepłą
wodą i też chłodzimy w lodówce(lub wykorzystujemy gotowe
mleko kokosowe).Po ostudzeniu mieszamy składniki (ja użyłam blendera).Dodajemy
lód i delektujemy się zimnym, pysznym
napojem.Oczywiście jesli ktoś lubi to może sobie dosłodzić.
Powstaje z
żołędzi, które są gotowane, następnie palone i mielone. Można do niej dodawać różne dodatki jak np.
przyprawy korzenne,
miód czy
mleko.
Kawa ta wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby, poprawia trawienie, wzmacnia śledzionę, żołądek, wątrobę. Pomaga przy biegunkach i wzdęciach. Jest środkiem ogólnie wzmacniającym i
daje uczucie sytości (dobra dla odchudzających się).
Kawę żołędziową mogą pić również dzieci.