Wykonanie
Mleko kokosowe dla cierpliwych i mających dłuższą chwilę wolnego czasu ;-) Do jego wyrobu potrzebujemy jedynie
kokosa i
wody. W proporcjach 1
kokos - 2 szklanki
wody / 2
kokosy - 4 szklanki :-)Z
kokosem jest niezła zabawa. Aby się do niego dobrać potrzebny będzie nam duuuuuuży nóż bądź tasak :-D Ja używam tasaka. Uderzam w
kokos tak długo aż pęknie na pół. Przed tym można wywiercić w kokosie dziurkę i wylać
wodę kokosową :)Jak już uda nam się rozbić
kokos na pół, przy pomocy noża wyjmujemy miąższ (każdy może
mieć na to inny sposób - ja jak na razie nie znalazłam jakiejś cudownej metody dzięki której uda mi się obrać
kokosa w 5 min). Ale żeby nie było tak łatwo zazwyczaj odchodzi on z cienką skórką, której też się pozbywamy (już przy pomocy mniejszego nożyka, nie tasaka;-)).
Miąższ wrzucamy do blendera, dolewamy
wodę i miksujemy (nie
powiem tu niestety jak długo, bo to zależy od blendera). Następnie sitko wykładamy gazą i przelewamy przez nie
mleko. Dobrze odciskamy. Wiórki, które nam zostaną, można wysuszyć w piekarniku, w niskiej temperaturze. Są przepyszne!
Smacznego!