ßßß Cookit - przepis na hot and cold: Mleko kokosowe dla cierpliwych

hot and cold: Mleko kokosowe dla cierpliwych

nazwa

Wykonanie

Mleko kokosowe dla cierpliwych i mających dłuższą chwilę wolnego czasu ;-) Do jego wyrobu potrzebujemy jedynie kokosa i wody. W proporcjach 1 kokos - 2 szklanki wody / 2 kokosy - 4 szklanki :-)
Z kokosem jest niezła zabawa. Aby się do niego dobrać potrzebny będzie nam duuuuuuży nóż bądź tasak :-D Ja używam tasaka. Uderzam w kokos tak długo aż pęknie na pół. Przed tym można wywiercić w kokosie dziurkę i wylać wodę kokosową :)
Jak już uda nam się rozbić kokos na pół, przy pomocy noża wyjmujemy miąższ (każdy może mieć na to inny sposób - ja jak na razie nie znalazłam jakiejś cudownej metody dzięki której uda mi się obrać kokosa w 5 min). Ale żeby nie było tak łatwo zazwyczaj odchodzi on z cienką skórką, której też się pozbywamy (już przy pomocy mniejszego nożyka, nie tasaka;-)).
Miąższ wrzucamy do blendera, dolewamy wodę i miksujemy (nie powiem tu niestety jak długo, bo to zależy od blendera). Następnie sitko wykładamy gazą i przelewamy przez nie mleko. Dobrze odciskamy. Wiórki, które nam zostaną, można wysuszyć w piekarniku, w niskiej temperaturze. Są przepyszne!
Smacznego!
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2014/03/mleko-kokosowe-dla-cierpliwych.html