ßßß Cookit - przepis na KREM PRALINOWO-MAŚLANY DO PARIS-BREST:

KREM PRALINOWO-MAŚLANY DO PARIS-BREST:

nazwa

Wykonanie

Obłędny, zachwycający francuski deser, w którym zakochałam się bez pamięci! Ptysiowe ciasto wypełnione jednym z najpyszniejszych kremów jakie znam - kremem pralinowym i posypane płatkami migdałów. Genialny przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nawet nie sądziłam, ze okaże się on tak prosty i łatwy w przygotowaniu:)
Paris - Brest swoją premierę miał w 1891 roku, kiedy to francuski cukiernik przygotował go dla upamiętnienia wyścigu rowerowego na trasie Paris - Brest - Paris. Wypiek miał symbolizować koło. Oczarował on tak Francuzów, że po dziś dzień jest sprzedawany we Francji w mniejszych i większych wersjach.
Według mnie deser ten przypomina świąteczny wieniec, dlatego uznałam, że świetnym pomysłem będzie przygotować go również na Święta Bożego Narodzenia. Możecie podać go na pięknej paterze i ułożyć dookoła kilka świątecznych gałązek i ozdób. Gwarantuję Wam, ze zachwycicie tym wypiekiem całą rodzinę! Bardzo polecam!
SKŁADNIKI NA CIASTO PARZONE:
125 ml wody
40 g masła
65 g mąki pszennej
2 duże jajka
płatki migdałów do posypania (świeże, nie prażone)
SKŁADNIKI NA Crème pâtissière:
75 g cukru
3 zółtka
45 g mąki pszennej
375 ml mleka
400 g crème pâtissière (przygotowanego wcześniej z powyższych składników, prawdopodobnie będzie go trochę więcej)
200 g masła, w temperaturze pokojowej
200 g kremu czekoladowego migdałowo-orzechowego (ja użyłam Nutelli)
DODATKOWO:
3-4 łyzki uprażonych na patelni płatków migdałowych
WYKONANIE:
CIASTO PARZONE:
W garnuszku z grubym dnem zagotuj wodę i masło.
Na gotującą się wodę wsyp mąkę pszenną, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką, aby ciasto się nie przypaliło.
Ucieraj ciasto przez około 1 minutę, żeby się podsuszyło. Pozostaw je do ostudzenia.
Ostudzone ciasto zmiksuj na gładko z całymi jajkami, kolejno dodając je i dobrze miksując po każdym dodanym.
Przełóż ciasto do miseczki, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 12 h w lodówce (UWAGA! Można pominąć 12-godzinne chłodzenie. Ja piekłam ciasto od razu i ciasto pięknie wyrosło, nie ma potrzeby chłodzic je tyle czasu, jeśli się spieszycie.)
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Następnie schłodzone lub nie ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą, grubą końcówką lub po prostu do woreczka z odciętym kawałkiem rogu i na blachę wysmarowaną lekko masłem wyciśnij 3 okręgi:
jeden o średnicy 22-23 cm, najlepiej po obrzeżach spodu od torownicy o średnicy 21 cm - na zewnątrz spodu;
teraz zabierz spód od tortownicy i wewnątrz pierwszego okręgu wyciśnij "przytulony" do niego kolejny, mniejszy okręg;
następnie u góry na styku obu okręgów wyciśnij po środku trzeci, ostatni okręg.
Ciasto posyp świeżymi płatkami migdałowymi.
Piecz ciasto około 25 -30 minut, aż będzie dobrze wypieczone i twarde z wierzchu (wtedy nie zapadnie się do środka po upieczeniu).
Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia.
Crème pâtissière:
W misce utrzyj mikserem żółtka z cukrem na jasny, puszysty krem.
Ucierając, dodaj 100 ml mleka i przesianą mąkę. Zmiksuj całość dokładnie.
Pozostałe mleko zagotuj w garnuszku.
Na gotujące się mleko cienką strużką wlewaj masę z żółtkami i mąką, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie gęsty budyń.
Garnuszek zdejmij z ognia i przykryj budyń folią spożywczą, tak, aby dotykała ona budyniu, wtedy nie powstanie kożuch i odstaw do wystudzenia (UWAGA! W oryginalnym przepisie jest podane, aby chłodzić krem przez 12 h lub całą noc, ja pominęłam ten krok i chłodziłam krem tylko około 1 godzinę).
KREM PRALINOWO-MAŚLANY DO PARIS-BREST:
W misce utrzyj mikserem masło na jasną i puszystą masę.
Dodawaj stopniowo Nutellę, dalej ucierając.
Teraz dodawaj po łyżce odważonego (400 g)Crème pâtissière i zmiksuj na gładki krem.
Możesz krem ponownie schłodzić przez 2-3 h lub nadziać nim ciasto od razu (ja tak zrobiłam).
SKŁADANIE:
Upieczone ciasto przekrój ostrym nożem wzdłuż na pół, najlepiej nożem z piłką.
Krem pralinowy wyciśnij ozdobnie na spód ciasta za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki (np. Wilton 1M).
Posyp krem uprażonymi na patelni i ostudzonymi migdałami.
Przykryj drugą częścią ciasta i wstaw do lodówki na kilka godzin (minimum 3-4 h). Warto schłodzić porządnie gotowy deser, gdyż nabiera on wtedy właściwego, cudownego smaku. Gotowe! Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2014/12/paris-brest-francuski-deser-z-kremem.html