ßßß Cookit - przepis na Podwójnie pieczone ziemniaki z kremowym, wiejskim farszem.

Podwójnie pieczone ziemniaki z kremowym, wiejskim farszem.

nazwa

Wykonanie

Podwójnie pieczone ziemniaki odkryłam jakiś czas temu na amerykańskich blogach kulinarnych i przepadłam od razu. Jako największa fanka ziemniorów na świecie z radością muszę przyznać - są wyśmienite i na stałe zagoszczą w naszym menu. Tu wersja samowystarczalna z kabanosem i cebulką, ale genialnie sprawdzi się też wersja bezmięsna jako wegetariański obiad czy dodatek do dania głównego. I co najfajniejsze - ziemniaki przygotowane w ten sposób wymagają dużo mniej pracy niż by się mogło wydawać ;)
kalorie i makroskładniki dla 1 ziemniaka/ 1 porcji.
Składniki na 5 ziemniaków/5 porcji
ziemniaki średniej wielkości [5 sztuk/450 g]
kabanosy drobiowe [70 g]
śmietana 12 % [3 łyżki / 60 g]
masło [łyżeczka / 5 g]
cebula [mała sztuka /40 g]
► gouda tarta [50 g]
►sól morska [szczypta]
►czosnek [pół łyżeczki]
oregano [pół łyżeczki]
pieprz biały [1/3 łyżeczki]
Umyte i wyszorowane ziemniaki upiec lub ugotować w mundurkach do miękkości (u mnie 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni).
Po upieczeniu rozkroić ziemniaki i wydrążyć wnętrze, zostawiając ok. centymetrową warstwę miąższu pod skórką (to pomoże utrzymać kształt ziemniaka i zapobiegnie rozerwaniu się cienkiej skórki).
Wydrążony miąższ doprawić i zmieszać ze śmietaną.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na łyżeczce masła, gdy się zeszkli dodać pokrojonego w małe kawałki kabanosa i smażyć przez kolejną minutę. Dodać do farszu.
Nadziać wydrążone ziemniaki przygotowanym farszem, posypać serem i zapiekać przez ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż do momentu, gdy ser w pełni się rozpuści i odrobinę zrumieni.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/11/podwojnie-pieczone-ziemniaki-z-kremowym.html