Wykonanie

Podwójnie pieczone
ziemniaki odkryłam jakiś czas temu na amerykańskich blogach kulinarnych i przepadłam od razu. Jako największa fanka ziemniorów na świecie z radością muszę przyznać - są wyśmienite i na stałe zagoszczą w naszym menu. Tu wersja samowystarczalna z
kabanosem i
cebulką, ale genialnie sprawdzi się też wersja bezmięsna jako wegetariański obiad czy dodatek do dania głównego. I co najfajniejsze -
ziemniaki przygotowane w ten sposób wymagają dużo mniej pracy niż by się mogło wydawać ;)kalorie i makroskładniki dla 1 ziemniaka/ 1 porcji.Składniki na 5 ziemniaków/5 porcji►
ziemniaki średniej wielkości [5 sztuk/450 g]►
kabanosy drobiowe [70 g]►
śmietana 12 % [3 łyżki / 60 g]►
masło [łyżeczka / 5 g]►
cebula [mała sztuka /40 g]► gouda
tarta [50 g]►sól morska [szczypta]►czosnek [pół łyżeczki]►
oregano [pół łyżeczki]►
pieprz biały [1/3 łyżeczki]Umyte i wyszorowane
ziemniaki upiec lub ugotować w mundurkach do miękkości (u mnie 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni).Po upieczeniu rozkroić
ziemniaki i wydrążyć wnętrze, zostawiając ok. centymetrową warstwę miąższu pod skórką (to pomoże utrzymać kształt
ziemniaka i zapobiegnie rozerwaniu się cienkiej skórki).Wydrążony miąższ doprawić i zmieszać ze
śmietaną.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na łyżeczce
masła, gdy się zeszkli dodać pokrojonego w małe kawałki
kabanosa i smażyć przez kolejną minutę. Dodać do farszu.Nadziać wydrążone
ziemniaki przygotowanym farszem, posypać
serem i zapiekać przez ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż do momentu, gdy
ser w pełni się rozpuści i odrobinę zrumieni.