ßßß Cookit - przepis na Domowe twixy z solonym karmelem.

Domowe twixy z solonym karmelem.

nazwa

Wykonanie

Dziś trochę mniej zdrowo, ale za to przepysznie czyli domowe twixy jakich nie znajdziecie w kolorowym papierku, na kruchym spodzie do tarty z porządną warstwą gęstego kajmaku oprószonego solą morską, wszystko pokryte warstwą miękkiego ganaszu z gorzkiej czekolady.
kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.
Składniki na 40 porcj i
mąka pszenna [500 g]
masło [225 g]
gorzka czekolada [100 g / tabliczka]
► masa kajmakowa [200 g / pół puszki]
olej rzepakowy lub słonecznikowy [10 g / łyżka]
sól [szczypta]
125 g zimnego masła pokroić w drobną kostkę i wymieszać z mąką, odrobiną soli, łyżką oleju. Dodać pół szklanki wody. Ja w tym kroku używam miksera żeby połączyć wszystkie składniki i uniknąć zbytniego ogrzania masła ciepłem dłoni, pod koniec wyciągam wszystko na obsypaną mąką stolnicę i szybko zagniatam.
Ciasto włożyć do lodówki na ok. 15 min w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i przełożyć na papier do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec przez ok. 15 min aż do uzyskania ściętego, chrupiącego wierzchu.
Po wyciągnięciu z piekarnika wystudzić ciasto zupełnie, po czym posmarować równą warstwą masy kajmakowej. Oprószyć drobną solą morską i wstawić do lodówki na ok. 10-15 min do lekkiego stężenia karmelu.
W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej ze 100 g masła. Po upływie podanego czasu wyjąć ciasto z lodówki, oblać czekoladą i ponownie ostudzić do kompletnego stężenia czekoladowej masy.
Gotowe ciasto pokroić na batoniki (mi wyszło 40 sztuk wielkości tradycyjnego twixa).
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/11/domowe-twixy-z-solonym-karmelem.html