Wykonanie
Dziś trochę mniej zdrowo, ale za to przepysznie czyli domowe twixy jakich nie znajdziecie w kolorowym papierku, na kruchym spodzie do tarty z porządną warstwą gęstego kajmaku oprószonego
solą morską, wszystko pokryte warstwą miękkiego ganaszu z
gorzkiej czekolady.kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.Składniki na 40 porcj i►
mąka pszenna [500 g]►
masło [225 g]►
gorzka czekolada [100 g / tabliczka]► masa kajmakowa [200 g / pół puszki]►
olej rzepakowy lub
słonecznikowy [10 g / łyżka]►
sól [szczypta]125 g zimnego
masła pokroić w drobną kostkę i wymieszać z
mąką, odrobiną
soli, łyżką
oleju. Dodać pół szklanki
wody. Ja w tym kroku używam miksera żeby połączyć wszystkie składniki i uniknąć zbytniego ogrzania
masła ciepłem dłoni, pod koniec wyciągam wszystko na obsypaną
mąką stolnicę i szybko zagniatam.Ciasto włożyć do lodówki na ok. 15 min w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i przełożyć na papier do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec przez ok. 15 min aż do uzyskania ściętego, chrupiącego wierzchu.Po wyciągnięciu z piekarnika wystudzić ciasto zupełnie, po czym posmarować równą warstwą masy kajmakowej. Oprószyć drobną
solą morską i wstawić do lodówki na ok. 10-15 min do lekkiego stężenia karmelu.W międzyczasie rozpuścić
czekoladę w kąpieli
wodnej ze 100 g
masła. Po upływie podanego czasu wyjąć ciasto z lodówki, oblać
czekoladą i ponownie ostudzić do kompletnego stężenia czekoladowej masy.Gotowe ciasto pokroić na batoniki (mi wyszło 40 sztuk wielkości tradycyjnego twixa).