ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z kaszy gryczanej.

Naleśniki z kaszy gryczanej.

nazwa

Wykonanie

Ten przepis jest tak banalny i fantastyczny, że nie ma wymówki, żeby go nie spróbować. Biała kasza gryczana jest teraz dostępna niemal wszędzie. Robienie tych naleśników zajmuje tylko chwilę, a w smaku są bardzo ciekawe, delikatne ale sycące, świetnie pasują do wytrawnych dań takich jak tortille z przeróżnym nadzieniem, gulasze, kolorowe pasty czy baza do krokietów.
* Kalorie i makroskładniki dla jednego naleśnika.
Składniki na 6 sztuk.
kasza gryczana niepalona /biała [200g / szklanka suc hej kaszy]
sól morska [szczypta/pó ł łyżeczki]
olej rze pakowy [10g / ł yżka]
Namoczyć szklankę białej kaszy gryczanej w ok. 1 szklance wody (poziom wody musi sięgać ok. centymetr ponad poziom kaszy) przez 24 godziny.
Po upływie tego czasu zblendować namoczoną kaszę razem z wodą w której się moczyła oraz dodatkową szklanką wody.
Dodać łyżkę oleju i szczyptę soli, wymieszać.
Smażyć na rozgrzanej patelni non stick lub przy użyciu dodatkowego oleju.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/10/nalesniki-z-kaszy-gryczanej.html