Wykonanie
Dzisiaj miałam ochotę na
drożdżowe rogaliki z powidłami, dlatego wstałam bladym świtem i wzięłam się do roboty. Oto efekty mojej pracy.

Składniki:- 4 szklanki
mąki,- kostka
masła,- 0,5 szklani
mleka,- 0,5 szklanki
cukru,- 2
jaja,- 0,5 kostki
drożdży (50 g),- szczypta
soli,- łyżeczka
aromatu waniliowego,- słoiczek
powideł śliwkowych.Wykonanie:1.
Mleko podgrzewam. Do ciepłego
mleka dodaje pokruszone
drożdże i łyżkę
cukru. Całość mieszam, przykrywam bawełnian ą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.2.
Masło roztapiam i pozostawiam do ostygnięcia. Do miski wsypuję
mąkę, resztę
cukru, i szczyptę
soli. Do sypkich składników wlewam
drożdżowy zaczyn oraz dodaję
jaja i
aromat waniliowy. Całość dokładnie wyrabiam, aż do momentu kiedy zacznie z łatwością odchodziło od ścianek miski. Dodaj ę roztopi one
masło i dalej wyrabiam do momentu całkowitego wchłonięcia się tłuszcz u. Wyrobione ciasto pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut.3. Z wyrośniętego ciasta formuję okrągłe placuszki na środku których kładę po łyżeczce powideł. Zwija w rogaliki i układam na wyłożonej papierem blaszce. Piekę ok. 25 minut w temperaturze ok. 200 st. C.4. Wystudzone rogaliki można polukrować.