Wykonanie
Domowe drożdżówki są najlepsze! Polecam wersję z
budyniem :)

Składniki:Ciasto:250 g
mąki + do podsypania20 g świeżych
drożdży1
jajko125 ml
mleka50 g
masła1/4 szklanki
cukruszczypta
soliNadzienie:gęsty
budyń przygotowany na nieco mniejszej ilości
mleka niż pisze na opakowaniuSposób wykonania:1. Zrobić rozczyn:
drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami
cukru, wlać połowę letniego
mleka i dodać 1 łyżkę
mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.2. Do miski przesiać
mąkę, wbić
jajko, dodać
sól,
cukier i rozpuszczone letnie
masło. Dodać rozczyn, wyrobić ciasto. Podsypać
mąką, jeśli ciasto jest zbyt kleiste.3. Gładkie ciasto przykryć ściereczką, by podwoiło swoją objętość.4. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować wystudzonym gęstym
budyniem, złożyć i pokroić w równe paski, każdy pasek skręcić coś na wzór muszki przed wyłożeniem na blaszkę. Przykryć, by podrosły. Boki posmarować
jajkiem.5. Drożdżówki piec przez 20 minut w 200 st.C. Po upieczeniu można je polukrować.Smacznego!!!