ßßß Cookit - przepis na Piernik

Piernik

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi ze zbiorów receptur siostry Anastazji. Moja jedyna modyfikacja to zmniejszenie o odrobinę ilości cukru i miodu. Polecam serdecznie! Ciasto pięknie rośnie, wyszło pulchne i mięciutkie!
Składniki:
200 g margaryny
1 i 1/3 szklanki cukru
3 jajka (żółtka i białka osobno)
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 łyżki zimnej wody
ok 200 g płynnego miodu (użyłam troszkę mniej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
3 szklanki mąki
Sposób przygotowania:
1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch. Stopniowo dodawać po 1 żółtku, a potem śmietanę, miód i wodę, całość miksować.
2. Dodać przesianą mąkę z sodą i kakao, dokładnie zmiksować.
3. Ubić pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać z ciastem.
4. Całość wyłożyć do blaszki (25x36cm) wyłożonej papierem. Piec w nagrzanym do 160 st C piekarniku przez ok 50 minut (do suchego patyczka).
5. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.
Smacznego!!!
Źródło: Moje kuchcikowo
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/11/piernik.html